Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Fågelmannen" i rätten

Ett rekordstort fall om brott mot fåglar pågår i Hudiksvalls tingsrätt.

Den 39-årige mannen från Hudiksvalls kommun är misstänkt för att under flera års tid ha jagat och fångat in mer än 13 000 fåglar. Efter ett anonymt tips gjordes en husrannsakan hemma hos honom i juni i fjol. Då hittades hundratals fåglar, äggkläckningsmaskiner och fångstnät som mannen inte hade tillstånd för.

Två veterinärer ansåg att flera av fåglarna hade en dålig miljö och utsattes för lidande.

Mannen är åtalad för grovt jaktbrott, grovt artskyddsbrott och djurplågeri. Rättegången hålls i dag och under förmiddagen har åklagaren och mannens försvarsadvokat haft ordet.

Advokat Thomas Martinson berättade om 39-åringens stora naturintresse. Han förklarade också att olyckliga omständigheter gjorde att djurhållningen var sämre än vanligt vid tillslaget i fjol. Till exempel hade större burar utomhus havererat av den stora snömängden under vintern, och fåglarna hade fått samsas i trängre utrymmen.

– Han kunde inte hantera fåglarna på det sätt han vanligtvis gjorde, sa Martinson.

Under eftermiddagen ska mannen förhöras, liksom flera vittnen.