Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facklig kritik mot nya skolförslag

- Kommunen måste ha en centralt belägen 7–9 skola för att konkurrera med Lust och lära på lika villkor, säger Kristin Lisshamre, ordförande för Lärarförbundet i Bollnäs. Vi har aldrig lagt fram önskemål om att lägga ner högstadieverksamheten i Arbrå och Kilafors, men att stanna på Granbergsskolan är heller inget alternativ.

Allt fler protesterar nu mot tjänstemannaförslaget som vill lägga ner högstadieskolorna i Arbrå och Kilafors, samt flera byskolor. Men något måste göras och genomför man inte tjänstemannaförslaget måste något annat göras.

Bollnäspartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna har ett förslag där grundskolan ser ut som den gör i dag och vuxenutbildningen samsas med gymnasieutbildning på Gärdesskolan och Torsbergsgymnasiet. Det är ett förslag som ligger nära Centerpartiets visioner och förra veckan presenterade också Folkpartiet idéer som inte utesluter alternativ där Bollnäs kommunala högstadieskola blir kvar på Granberg.

Men fackliga representanterna för Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund menar att Granbergsskolan inte har förutsättningar för detta.

För Granbergseleverna krävs nu en promenad på 25-30 minuter till sporthallen eller kulturhuset. Med tanke på att det tar lika lång tid att gå tillbaka försvinner tid av andra lektioner. Skulle det bli så att högstadieskolorna i Kilafors och Arbrå blir kvar, tycker Kristin Lisshamre att det vore ett bättre alternativ att flytta verksamheten på Granbergsskolan till Gärdet.

- Visst, Gärdesskolan behöver rustas, men när det gäller lokaler är inte Granbergsskolan mycket bättre, säger hon. Det är trånga korridorer där med, dessutom är det mögelskador, problem med vattenläckage och överhuvudtaget trångt.

Hon menar också att Granbergsskolans låghusbebyggelse, utspridd över ett stort område, är anpassad för ett äldre arbetssätt där varje lärare har sitt eget klassrum.

- Överlag är planlösningen på Gärdesskolan bättre för hur vi jobbar idag, säger hon.