Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facklig kritik mot kommunen kvar efter nio månader: "Väldigt allvarligt"

Nio månader har gått sedan tolv fackförbund riktade allvarlig kritik mot Ljusdals kommunledning. Nu vittnar fackliga representanter om att stora delar av problemen kvarstår och att kommunens samarbetsvilja brister.
– Det är väldigt allvarligt, säger Ann Eriksson, Kommunal.

Annons

"Så här får det inte vara."

Så uttryckte sig kommunalrådet Lars Molin (M) i december förra året, efter att tolv fackföreningar riktat allvarlig och omfattande kritik mot kommunledningen. Bland de problem som togs upp nämndes bland annat toppstyrning från tjänstemännen, uteslutande attityd och även rena lagbrott. Fackliga representanter beskrev läget som katastrofalt.

Läs mer: Skarp kritik mot Ljusdals kommunledning: "Känns som att det är katastrof"

Den politiska ledningen försäkrade att man skulle "gå till botten" med problemen.

Men nu, nio månader senare, vittnar flera fackliga representanter om att stora problem fortfarande återstår. Ann Eriksson, som representerar Kommunals medlemmar i Ljusdals kommun, är en av de kritiska.

– Det har känts bra efter de möten vi haft med kommunen, för att man känner att det finns någon slags vilja. Men som det ser ut i dag kan inte jag säga att det är ett jäkla dugg bättre på många av de punkter som vi tog upp i december, säger hon.

Här bemöter kommunen kritiken: Chefen slår ifrån sig fackliga kritiken – skyller allt på ett fackförbund

Samarbetet med kommunen fungerar inte, enligt flera fackförbund.

Läs också: Lars Molin om kritiken från fackföreningarna: "Så här får det inte vara"

Hon nämner till exempel att kommunala tjänstemän inte alltid följer medbestämmandelagen, MBL. I dagsläget finns inget samverkansavtal mellan fack och kommunen vilket innebär att arbetsgivaren är skyldig att kalla till MBL- förhandling före ett beslut som påverkar de fackliga medlemmarna.

– Fackliga företrädare hålls borta från insyn och medbestämmande, och vi får ingen information om planerade förändringar. Antingen uteblir informationen eller så kommer den väldigt sent.

Saker som händer inom kommunen får facket ofta nys om ryktesvägen, och att få svar på ett mejl kan ta flera veckor, berättar Ann Eriksson.

– Det känns inte som att det finns något intresse från arbetsgivaren att ha någon kontakt med fackliga organisationer. Jag tycker att det är jätteallvarligt.

Ann Eriksson, Kommunal, är kritisk och tycker att kommunen är dålig på att inkludera de fackliga organisationerna.

Från fackligt håll efterfrågas ett samverkansavtal med kommunen, vilket skulle innebära att det inrättas samverkansgrupper där kommunikation med facken och olika förhandlingsfrågor avhandlas regelbundet och löpande.

Men Christian Jensen, representant för Lärarnas riksförbund, ser inte att det finns något intresse från kommunens tjänstemän att sluta ett sådant avtal.

– Politiken är inte problemet, de tycker att vi ska samverka och ha ett gott samarbete. Men när då tjänstemännen ska omsätta det till verkstad tar det stopp. Man är inte ens intresserad av att knyta upp eventuella knutar som kan vara i vägen för ett samverkansavtal, säger han.

Alla fackförbund är dock inte fullt så kritiska som Kommunal och Lärarnas riksförbund. Ett exempel på det är Staffan Olsson från Akademikerförbundet SSR. Han tycker att kommunen visat goda ambitioner och att en förbättring vad gäller medbestämmande märks. Men han tycker att kommunen gör för lite för att nå ett samverkansavtal.

– En förbättring har ju skett, men det fungerar ändå inte bra. Vi behöver få till ett nytt samverkansavtal. Och där är det arbetsgivaren som måste driva det arbetet framåt, säger han.

Här bemöter kommunen kritiken: Chefen slår ifrån sig fackliga kritiken – skyller allt på ett fackförbund

Få koll på vad som händer i din närhet med vår nya app:

Här kan du ladda hem helahälsinglands iPhone-app.

Här kan du ladda hem helahälsinglands Android-App.

Har du redan appen? Då ska du uppdatera den i din telefon för att få alla nya funktioner!

Annons