Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Facket ska arbeta för medlemmarna

/

Så här i eftervalstider är det naturligt att de politiska partierna analyserar och diskuterar vad de gjorde rätt och vad de gjorde fel. Valanalys är nämligen inte bara viktigt då det gått dåligt, även om det är mer påtagligt vid de tillfällena, utan partierna som har gjort bra valresultat behöver också utvärdera vad det är som ligger bakom det positiva resultatet.

Annons

Allt för att man ska kunna dra rätt slutsatser och veta hur man bör arbeta vidare för att antingen göra ett bättre eller åtminstone minst lika bra valresultat nästa gång.

Fast det är inte bara de politiska partierna som ingående bör studera valresultatet och noga fundera över framtiden. Även för fackföreningarna, och då i synnerhet LO-facket och övriga fackförbund som av tradition har en väldigt lojal inställning till Socialdemokraterna, finns det minst sagt goda skäl till att göra en sådan analys.

För medlemmarna i fackförbunden visar inte samma lojalitet till Socialdemokraterna som förbundens ledningar och organisationer gör. Allt färre LO-anslutna röstar på Socialdemokraterna och bland TCO-medlemmarna lägger nu till och med en majoritet sin röst på något av de fyra allianspartierna. Det här visar den vallokalsundersökning som SVT gjorde tillsammans med SOM-institutet vid Göteborgs Universitet.

Än tydligare blir trenden om man tittar på de som klassificeras som arbetare respektive tjänstemän röstar, och alltså bortser från om de är fackanslutna.

Samtidigt fortsätter flera av de här fackförbunden att tappa medlemmar. I fjol försvann ytterligare 43 000 LO-medlemmar och från 1 januari 2007 fram till årsskiftet har LO-förbunden tillsammans tappat 236 000 medlemmar.

Fackförbunden har till stora delar valt att skylla medlemsraset på regeringen för att den har förändrat a-kassan så att avgiften har blivit högre. Fast det skulle möjligen kunna förklara varför medlemmarna valt att lämna a-kassan, men knappast att de lämnat fackföreningen.

Sannolikt har förvisso de medlemmar som valt att lämna a-kassan också valt att lämna facket, men det går knappast att beskylla regeringen för. Troligen är det snarare så att man har valt att lämna fackföreningen för att man inte har uppfattat att det har funnits någon anledning att vara kvar.

Det är nämligen påtagligt att de sosselojala fackföreningarna inte ser som sin uppgift att tillvarata medlemmarnas intresse. Åtminstone inte så som medlemmarna uppfattar det. Utan på klassiskt socialdemokratiskt manér så tillvaratar man medlemmarnas intresse så som de borde uppfatta det. Man bestämmer alltså uppifrån vad som är bäst och sedan får man nere på golvet finna sig i det.

Tidigare har de flesta gjort det. Nu väljer allt fler att lämna i stället.

I Danmark avbröt LO sitt politiska och ekonomiska samarbete med Socialdemokraterna redan 2003. Man menade helt enkelt att det var tvunget att ändra sig och sina värderingar i takt med medlemmarna, för att på ett bra sätt kunna försvara deras intressen.

Det är hög tid för LO i Sverige att göra precis samma sak som den danska systerorganisationen. Det är inte att tillvarata medlemmarnas intresse att ösa in miljontals kronor av medlemmarnas pengar till ett politiskt parti. I synnerhet som allt färre sympatiserar med partiet.

Det är inte att tillvarata medlemmarnas intresse att bedriva omfattande affischkampanjer med upp och nedvända borgerliga partiledare, när en stor andel av medlemmarna anser att alliansregeringen gör ett bra jobb.

Fackföreningarnas uppgift är att arbeta för medlemmarna. Inte att agera kampanjorganisation åt politiska partier.

Mer läsning

Annons