Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket på krigsstigen – kräver att staten tar över ansvaret för Regionens ambulansvård

Region Gävleborg sätter patientsäkerheten på undantagstillstånd. Det hävdar fackförbundet Alarm – och kräver tvångsförvaltning av Regionens ambulanssjukvård.

Krisen inom ambulanssjukvården i Gävleborg är så allvarlig att verksamheten bör tvångsförvaltas av staten. Det anser den fackliga organisationen Alarm ambulansförbundet, som nu är på krigsstigen mot Region Gävleborg.

– Nedrustningen av beredskapen, med ställda bilar, är ett stort problem, säger Andreas Holmlund, ordförande i Alarm ambulansförbundet.

Läs mer: Tidigare ambulanschef kritiserar besparingar – överklagar till förvaltningsrätten

Facket anser att Region Gävleborg genom sitt agerande utarmar ambulanssjukvården.

– Patientsäkerheten är satt på undantag. Nu är verksamheten patientfarlig. Gävleborg är inte något unikum. Men vi menar att de har gått för långt nu, säger Henrik Johansson, utredare på Alarm ambulansförbundet.

I ett försök att stoppa Region Gävleborgs neddragning av ambulansens beredskap anmäler nu fackförbundet dem till Socialstyrelsen, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap samt Inspektionen för vård och omsorg.

Målet är att ogiltigförklara Region Gävleborgs nedbemanning. Om inte Region Gävleborg klarar av sitt uppdrag kräver de att staten går in och tvångsförvaltar ambulanssjukvården.

– Vi tycker inte att det här är ett säkert sätt att bedriva verksamhet. Vi vill påvisa för allmänheten att det här är illa och att det inte är något som vi står bakom, säger Andreas Holmlund.

Läs också: Vårdförbundet sågar neddragning av ambulansen: "Ett något desperat agerande"

I ett inlägg på Facebook uppmanar Alarm ambulansförbundet dessutom övriga fackförbund att säga upp alla kollektivavtal med Region Gävleborg.

– Vi menar att Region Gävleborg inte hedrar kollektivavtalets intentioner utifrån arbetsmiljö och patientsäkerhet. Därför finns det inget annat val än att säga upp avtalet, säger Henrik Johansson.

Region Gävleborg hänvisar till statistik och beläggningstal för att motivera neddragningen i sommar. Andreas Holmlund ger dock inte mycket för Regionens beräkningar.

– Det är klart att man kan vrida och vända på allting. Men är det en ambulans mindre så är det en ambulans mindre. För den enskilda personen som hade behövt den så kan det vara en livsavgörande skillnad. Bilarna finns ju där av en anledning från början. Och plockar man då bort en bil så blir det ju en brist, säger han.

Läs mer om Region Gävleborgs krisplan för sommaren här – Indragna ambulanser ersätts med helikopter, läkare och taxi

Får beredskapen kosta hur mycket som helst?

– Det har skett en nedbantning av kapaciteten på många håll i Sverige. Naturligtvis kan saker inte kosta hur mycket pengar som helst. Men antalet ambulanser som fanns i Region Gävleborg innan neddragningen är ett minimital för att det ska finnas möjlighet att täcka den geografiska ytan inom rimliga tider, säger Anderas Holmlund.