Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facket ifrågasätter sjukhusförändring

Fredagens förhandlingar kring bland annat nedläggningen av sjukhusreceptionerna har skjutits fram på obestämd tid.

Kommunal har en rad frågor kring hur omorganisationen inom serviceenheten ska fungera i praktiken.

– Arbetsgivaren har inte lyckats ge oss någon bild av hur helheten ska fungera, säger Irma Nummelin, ordförande för Kommunals landstingssektion.

Effektiviseringsvinster ska göras genom att de flesta som arbetar inom enheten ska kunna utföra de flesta arbetsuppgifter.

– Vi vill att arbetsgivaren har förslag på arbetsuppgifter för dem som inte kan arbeta med vaktmästeri, säger Irma Nummelin.

Landstinget vill att patienttransporter ska erbjudas även kvällar och helger, men det ska inte ske någon utökning av antalet tjänster.

Facket hävdar att personalstyrkan är för liten för en dygnetruntbemanning.

Uppgiften att ledsaga som inte hittar själv ska läggas på transportavdelningen, men facket anser att det inte kartlagts hur många personer det rör sig om som behöver hjälp och om det är rimligt att transportpersonalen kan hinna med det.

Enligt förslaget behövs inte längre sjukhusreceptionerna. Patienterna kan anmäla sig direkt vid mottagningen. Sjukhusvärdarna omvandlas till landstingsinformatörer. De ska finnas i sjukhusentrén bland annat för att beskriva vägen för dem som har svårt att hitta, men också för att ge bred landstingsinformation.

Facket tror inte att tjänsterna som avsatts ska räcka för att alltid ha någon på plats i sjukhusentrén. På Hudiksvalls sjukhus ska det bara finnas en informatör.