Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken vill inte driva upp inflationen

Dags för avtalsrörelse igen i vårt avlånga land. Arbetsgivarorganisationer, konjunkturinstitut och regeringen basunerar ut återhållsamhet i löneökningarna för arbetsmarknadens parter. En del av dem har redan talat om vad de anser är rimliga procentsatser så när som på tiondelsprocenten. Överdrivna löneökningar är nämligen inflationsdrivande. Det vill säga ökningen av lön äts upp genom ökad inflation.

Annons

Detta är de fackliga parterna mycket väl medvetna om och det ligger inte i vårt intresse att driva inflationen. Däremot har vi i Sverige en riksbank med ett uttalat mål att inflationen ska justeras till två procent genom justeringar i räntorna. Att bolåneräntorna sticker i höjden är inte heller intressant.

Hur är det då med de skattesänkningar regeringen genomfört de senaste åren? Driver inte de upp inflation? Skillnaden är att med skattesänkningar utarmas välfärden som finansieras av våra skatter, detta sker inte om reallönerna ökas genom en höjning av lönen.

Det ligger i fackens intresse att i löneökning ta ut precis så mycket som ekonomin tål, varken en krona mer eller mindre, utan att driva på inflationen. Arbetsgivarparterna däremot har oftast intresse att hålla nere lönerna så mycket det går. Oavsett vad som är bra för den nationella ekonomin.

Facken inom industrin har presenterat sina krav som motsvarar 3,7 procent och LO har presenterat sina krav motsvarande 3,5 procent plus en jämställdhetspott, båda gäller ett avtalsår.

Johan Viklund

ordförande Pappers avd 14

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel