Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken trötta på att bli överkörda

Facken har fått nog av toppstyre i landstinget. Vårdförbundet, läkarföreningen och Kommunal har sagt upp samverkansavtalet med arbetsgivaren.

– Våra medlemmar har tröttnat på att besluten tas över deras huvuden, säger Tord Andersson på Kommunal.

Annons

Avtalet är en överenskommelse mellan landstinget och fackförbundet över hur samarbetet mellan dem ska se ut och vilka möjligheter personalen ska ha att påverka beslut.

Tidningen har tidigare uppmärksammat debatten om toppstyre i landstinget, där beskrivningen av anställda och fackförbund är att de inte får tycka till och om de beslut som tas.

– Jag vill vara tydlig med att samverkan fungerar på många ställen, men det är så ofta som det inte fungerar att vi nu har valt att säga upp avtalet, säger Tord Andersson.

Att beslut fattas utan att de anställda ger sina synpunkter om dem får konsekvenser. Ett exempel på när det har gått för fort var när landstinget sommarstängde rehabavdelningen i Sandviken och flyttade vårdplatser till Gävle. Den gången ledde beslutet att landstinget fick betala skadestånd till facken eftersom man bröt mot medbestämmandelagen.

Kommunals uppfattning är att deras medlemmar får allt mindre inflytande.

– Det här är något som utvecklats successivt i landstinget och något som vi har börjat diskutera under de senaste åren. En allt mer ansträngd ekonomi kan vara ett skäl till att man beter sig på det viset. Ofta har man redan tagit beslut som vi tycker är konstiga och sedan vill arbetsgivaren att vi ska vara med och reda ut konsekvenserna av dem, säger Tord Andersson.

Även Vårdförbundet har valt att säga upp avtalet på samma grunder.

– Beslutstempot har skruvats upp och allt oftare missar landstinget att låta våra medlemmar tycka till. Under senare tid har det funnits ett missnöje bland medlemmarna med att med att besluten har tagits över deras huvuden när arbetsgivaren visar färdiga förslag på beslut, säger Vinita Myrvoll, förbundsombudsman för Vårförbundet i Gävleborg.

Magnus Hjelm, ordförande för Gästrike-Hälsinge Läkareförening, menar att bristerna i samverkan är ett uttryck för en hierarkisk kultur inom landstinget.

– Det är samma andas barn, landstinget är en väldigt toppstyrd organisation. Vi vill gärna att samverkansavtalet ska se ut som det gör i Jönköpings landsting, där står det mycket tydligare inskrivet att medlemmarna ska vara med i beslutsprocessen, säger han.

Facken kommer nu att förhandla med landstinget om ett nytt avtal för att försöka förbättra samverkan.