Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facken om Hudiks småskolor: Rekryteringen är viktigast

Både Lärarförbundet och Lärarnas riksförbund hoppas att förslagen på en ny skolstruktur i Hudiksvalls kommun ska göra det lättare att rekrytera behöriga lärare.

– Generellt kan man säga att det här förslaget kommeratt stärka läraruppdraget. Många av arbetsuppgifterna på en småskola höregentligen inte till läraryrket. Vi från förbundets sida vill renodla läraryrket, säger Björn Brolund, kommunombud i Hudiksvall för Lärarnas riksförbund.

Edstas, Friggesunds, Malstas och Njutångers skolor kan läggas ner. Det föreslår en konsultrapport till Hudiksvalls lärandenämnd. I förslaget är ett alternativ att också stänga högstadierna vid Ede skola i Delsbo och Iggesundsskolan.

Läs mer: Fyra småskolor kan läggas ner i Hudiksvalls kommun – Så kan det bli för din skola

– Vi har stor lärarbrist och vi står inför ett stort rekryteringsbehov. Det är också väldig hög arbetsbelastning för lärare och rektorer. Det är för tidigt att säga hur de olika förslagen skulle påverka de svårigheterna, säger Lena Kring, ordförande för Lärarförbundet i Hudiksvall.

Läs mer: Elever om att fyra småskolor kan stängas: "Det är ett jättedåligt förslag"

Elever på Malsta skola var snabba att bilda sig en uppfattning om konsultens förslag att stänga fyra småskolor. Hudiksvalls skolpolitiker är betydligt mer försiktiga och hänvisar till att de först måste sätta sig in i utredningen.

– Vi har inte sett utredningen och förslagen förrän nu och nu vill jag gå igenom materialet innan jag kan kommentera förslagen, säger Gerd Olsson (S) ordförande för lärandenämnden i Hudiksvall.

Se reprisen från livesändningen från kommunens presskonferens.

Nämnden valde att ta in en konsult efter att i höstas ha ratat ett tjänstemannaförslag vars syfte var att minska skolans lokalytor. Den utredning som nu tagits fram belyser fler aspekter och gör det lättare att bilda sig en uppfattning om konsekvenserna förklarar ordförande Gerd Olsson.

Men hon vill inte svara på om hon är beredd att lägga ner några eller alla skolor som i förslaget.

– Det här kommer att bli en lång process där vi har ett bra underlag men där vi också måste ta in åsikter från invånarna och dem det berör, säger Gerd Olsson (S).

Läs mer: Politisk samsyn i Hudiksvall - färre skolor i Hudiksvall kan ge eleverna bättre undervisning

Inte heller Miljöpartiet tar ställning i sak utan hänvisar till att förslaget ännu är för färskt för att ha hunnit bilda sig en uppfattning.

– Men vi ser det här som en stor och viktig fråga för Hudiksvalls kommun som vi tar på största allvar, säger Ulla Persson, (MP) Delsbo.