Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Facebook släckte ned pastor Sjöberg efter hetsen mot HBTQ efter terrordådet i Orlando

Facebook tar nu sina löften att sätta hårdare åt hat på allvar. Pastor Stanley Sjöberg har fått sin profil raderad efter de famösa kommentarerna om masskjutningen i Orlando då ett 50-tal personer dog på en gayklubb.

Annons

Den 80-årige pingstpastorn Sjöberg är känd som motståndare mot samkönade äktenskap och Pridekritiker. Han skrev i ett inlägg att besökarna på gayklubben Pulse hade att skylla sig själva.

"Fortsätter"pridekulturen" att provocera kommer det som hänt i Orlando att upprepas i stad efter stad, land efter land"

"Varför kan inte dessa människor undvika att blotta sig med sin nakenhet och skrytsamt demonstrera för sin livsstil?!"

Raderingen av pastor Sjöbergs Facebookprofil kommer bara veckor efter att Facebook, tillsammans med andra sociala mediejättar och EU-kommissionen, tagit fram uppföranderegler som ska bekämpa hat i sociala medier. Koden säger bland annat att företagen ska agera snabbt efter en anmälan. I samband med att koden lanserades sade EU-kommissionären Vĕra Jourová med ansvar för konsumenträtt och jämställdhet till Guardian:

Läs mer: Terrorn mot rätten att välja - läs reaktionerna

“De senaste tidernas terrorattacker har påmint oss om det nödvändiga behovet att snabbt bemöta hatpå internet som bryter mot lagen”.

Ledarsidan har varit i kontakt med en av anmälarna av Stanley Sjöbergs postning.

"Jag ansåg att det var starkt homofoba åsikter, i kommentarerna så fortsätter dessa. Detta är typisk uppvigling, dvs uppvigling till hets mot folkgrupp med en viss sexuell läggning. Vilket är oerhört i Sverige eller USA 2016."

Vad hade du förväntatdig för reaktion från Facebook?

"Jag hade förväntat mig att inlägget skulle tas bort. "

Vad tänkte du när du fick svaret att hela profilen var borttagen och inte bara postningen?

" Verkligen bra att de stängde ned honom vilket bör vara enligt den sk "bbs-lagen" i Sverige, men förvånande eftersom han befinner sig i USA. Dock är det väl mot facebooks användarvillkor vad jag förstår."