Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få vårdplatser skadar patienterna

Bristen på vårdplatser är orsaken till var tionde vårdskada. Gävleborg har näst minst antal platser per invånare i landet och störst andel överbeläggningar av alla landsting.

Sveriges Radios program Kaliber har gjort en genomgång av alla 585 Lex Maria-beslut från förra året. Av besluten gällde 35 dödsfall och 24 vårdskador som helt eller delvis orsakats av brist på vårdplatser eller personal.

Granskningen visar att på flera av de sjukhus där platsbristen lett till skador har också antalet vårdplatser minskat under de senaste åren. Överbeläggningar har lett till att patienter får ligga i korridorer eller i avdelningar de inte borde vara eller så skickas de hem för tidigt.

Sjukhusen i Gävleborg har under lång tid dragits med överbeläggningar. Under januari och februari var det sex till sju överbeläggningar per hundra vårdplatser på sjukhusen i länet, mest i landet och dubbelt så mycket som riksgenomsnittet.

Mest överbelagda är sjukhusen i Bollnäs och Hudiksvall som har tre till fyra gånger så hög överbeläggning som genomsnittet för landets sjukhus. Men samtidigt har Gävleborg låga siffror när det gäller att patienterna läggs in på avdelningar som är avsedda för deras vård.

– Vi har valt den strategin. Det gör att vi lätt får överbeläggningar när trycket är stort eftersom vi vill att patienterna vårdas på rätt avdelningar. Samtidigt är det bättre för patienternas säkerhet eftersom den personal och den utrustning finns som deras vård kräver, säger Kjell Norman, tillförordnad hälso- och sjukvårdsdirektör för landstinget.

Sedan början av 1990-talet har antalet vårdplatser minskat drastiskt i landet och Sverige har i dag minst antal platser per invånare bland industriländerna. I Gävleborg har antalet platser mer än halverats på 20 år, förklarar Kjell Norman.

– Det här är en generell utveckling som egentligen är bra för patienten. Allt mer vård ges under dagtid utan att patienten behöver läggas in, på så vis slipper de risker för att utsättas för infektioner som lätt blir i sjukhusmiljöer. Dessutom har kommunerna blivit allt bättre på att ta hem och vårda patienterna och det har gjort av vi inte behöver lika många vårdplatser på sjukhusen, säger han.

Östergötland har färre vårdplatser per invånare än Gävleborg, men de har också få överbeläggningar.

– Det är intressant, relationen mellan få vårdplatser och högre andel överbeläggningar är inte självklar utan beror på många olika faktorer, säger Kjell Norman.