Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få våldtäkter leder till åtal

Endast 17, 49 procent av alla våldtäkter som anmäls i Gävleborgs län leder till åtal. Det skriver tidningen Metro som har granskat våldtäktsanmälningar i hela landet.

Annons

Bäst i Sverige på att åtala misstänkta våldtäktsmän är rättsystemet i Södermanland, där över hälften av anmälningarna leder till åtal. Tätt efter kommer Västernorrland som också ligger över 50 procent.

Gävleborg kommer först på tionde plats, men inte så långt under riksgenomsnittet på 20,71 procent. Allra sist ligger Västerbotten, där bara drygt 10 procent av alla anmälda våldtäkter leder till åtal.

– Vi kan inte svara på varför åklagaren inte åtalar. Om åklagaren säger att han inte kan åtala för att det är så dåliga utredningar så tar vi självklart till oss det. Det kanske är så att åklagarna i Gävleborg har tuffare beviskrav, säger kommissarie Mikael Hedström som är Gävleborgspolisens presstalesman.

Prioriterar ni att utreda våldtäkter?

– Jag vill påstå att där har vi tack och lov blivit mycket bättre. Det tas på största allvar, man lämnar ingenting åt slumpen och säkrar bevis. Man håller förhör med målsäganden och genomför en läkarundersökning. Men sedan finns också fall där brott inte går att styrka, säger Mikael Hedström.

Metro hänvisar i sin artikel till Brottsförebyggande rådets (Brå) statistik för år 2010 till och med 2012.