Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få tandläkare i länet

Gävleborg är det län som har minst antal tandläkare. Det är stora skillnader i tillgång på tandläkare inom landet, visar ny rapport från Socialstyrelsen.

I Gävleborg finns det 64 tandläkare per 100 000 invånare. Det är 16 färre tandläkare än riksgenomsnittet.

– Att vi klarar att sköta tandvården med färre tandläkare beror på att vi medvetet satsat på att få fler tandhygienister och utbilda tandsköterskorna. På så vis har vi fått en högre basnivå på vården, säger Maria Lönnbark, vd för Folktandvården Gävleborg.

Näst efter Värmland har Gävleborg flest tandhygienister per 100 000 invånare, 73 stycken. Det är nära dubbelt så många som riksgenomsnittet. När både antalet tandläkare och antalet tandhygienister slås ihop så har också Gävleborg näst efter Värmland bäst personaltäthet i landet.

– För 15 år sedan när vi började satsa på tandhygienister var det ändå gott om tandläkare, så det är inte bristen på dem som har styrt vår utveckling. Yrkesrollerna inom tandvården förändras och tandhygienister som förr specialiserade sig på tandlossning sköter i dag vården av både ungdomars och äldre, säger Maria Lönnbark.

Men enligt Socialstyrelsen kan de stora skillnaderna i tillgång på tandläkare också tyda på att det finns regionala skillnader i tillgången på tandvård. I Västra Götaland, Stockholm och Uppsala är antalet tandläkare per invånare uppemot 40 procent fler än i Gävleborg.

– Att de länen har många tandläkare beror på att de har stora universitetsorter, många vill stanna kvar där de har utbildat sig. Det är svårare att rekrytera tandläkare till oss i glesbygdslänen. Men vi har en bra tandvård i Gävleborg, kvalitetsmässigt är vi inte sämre, säger Maria Lönnbark.