Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få städar skräpiga tomter

Antalet anmälningar som rör ovårdade tomter växer och flera ärenden drar ut på tiden. Och, vad värre är: få röjer upp, säger Nordanstigs byggnadsinspektör, Olaf Jung.

Förra veckan besökte personal från plan- och byggenheten flera fastigheter i olika kommundelar, där kringboende anmält att bilbatterier, båtmotorer, gamla båtar, bilar, dunkar med okänt innehåll, däck, snöskotrar och annan bråte gör områdena till rena skrotupplag.

Nu har fotografier tagits och uppställda fordon kontrollerats. Byggnadsinspektör Olaf Jung har kontaktat fastighetsägarna, förklarat att de måste höra av sig innan den 6 juni för att slippa vite. Någon har skickat in läkarintyg för att styrka att man för närvarande inte kan städa upp på sin stökiga tomt. I andra fall är fastighetsägare varken nåbara eller svarar.

Olaf Jung är bekymrad över situationen, i synnerhet som vissa ärenden pågår år ut och år in.

– Jag har inga exakta siffror, men flertalet ärenden städas inte efter kommunicering och vi får ligga på ordentligt för att nå framgång. Men det är inte bara en Nordanstigsföreteelse. Jag har frågat inom nätverket i alla Gävleborgs kommuner och det ser ungefär lika ut där med.

I vissa ärenden sker dock förbättringar.

– Det skulle vara kul att kunna säga att vi har 90 procents framgång, men det har vi inte. Samtidigt finns de som tar tag i det, så vi håller hoppet uppe, säger Olaf Jung, som är frustrerad över att den här typen av handläggning tar tid han så väl behöver för bygglovsärenden och andra arbetsuppgifter.

– Det är en resursfråga. Hade vi resurser tror jag nog vi skulle kunna jobba med uttröttningsmetoden och få lite mera framgång.