Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få sägs upp när fler tar pension

I slutet av maj hade ett 30-tal anställda nappat på kommunens erbjudande om särskild avtalspension.

Nu har antalet ökat till 51 – och det innebar att hotande uppsägningar av personal kan begränsas. Av cirka 2 500 fast anställda har två sagts upp.

Elevkullarna i grundskolan och gymnasiet minskar de närmaste åren, samtidigt som nya friskolan Lust & Lära i Bollnäs startar med 225 elever i nästa vecka. Det har lett till övertalighet på lärarsidan i kommunens skolor – och hot om uppsägningar.

Samtidigt har kommunens ekonomi försämrats, när skatteinkomsterna minskar under lågkonjunkturen. Och det var för att slippa säga upp personal, som kommunen i våras gick ut med ett erbjudande om särskild avtalspension för äldre anställda.

- Det har varit en stor efterfrågan, säger kommunens personalchef Gun Nordberg Larsson. Men vi kan inte bevilja alla ansökningar, eftersom det finns ett krav på att de som slutar inte får ersättas av nyanställda.

Av de 51 kommunanställda, som har beviljats avtalspension hittills, är drygt hälften anställda inom skolan.

Tack vare pensioneringarna har antalet uppsägningar hittills kunnat begränsas till två, trots att organisationen krymper. Det är en lärare och en skolassistent på Torsbergsgymnasiet som har sagts upp.