Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få problem med VA i Hudiks fritidshusområden

I Hudiksvalls kommun är problemen med avlopp i fritidshus små, enligt Norrhälsinge miljökontor. Men samma miljökontor lägger också fokus vid inventeringar främst på permanentbostäder.

Annons

I fritidshusområden i Hudiksvalls kommun har samfälligheterna ofta gemensamma VA-anläggningar. Större delen av Maln har kommunalt VA och i Borka ser det ut som att kommunen kommer att erbjuda fastighetsägarna kommunalt VA under hösten, eftersom många husägare gärna vill ha det.

– Vi kommer att erbjuda anslutningar, men det blir inget tvång. Dock finns möjlighet för Norrhälsinge miljökontor att ålägga fastighetsägare åtgärder om det finns problem med avloppet på fastigheten, säger Mats Axbrink miljöinspektör på Norrhälsinge miljökontor.

Han menar att i de flesta fritidshusområden där fastigheterna ligger tätt finns krav på att husägarna har ett slutet avloppssystem som töms när tanken är full.

– Men miljökontorets prioritering vad gäller inventeringar ligger snarare på områden där det är många permanentboende, eftersom det är där de största problemen kan uppstå, säger Mats Axbrink och menar att ungefär hälften av alla avlopp som inventeras i permanentfastigheter, som exempelvis vid den pågående inventeringen i Forsabygden, ger upphov till anmärkning.