Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få kvinnor hörseltestas på jobbet

En av tre arbetstagare har inte testat hörseln på över tio år, visar en undersökning. Kvinnor är särskilt utsatta.

Sju av tio kvinnor får aldrig göra hörselkontroller på arbetet. Detta trots att antalet hörselskadade ökar i Sverige. Enligt undersökningen som Hörselskadades riksförbund, HRF, presenterar, kan bristen på hörselkontroller i arbetslivet öka risken för fler hälsoproblem.

– En hörselnedsättning kommer ofta smygande, och många hinner drabbas av en rad hälsoproblem innan de till slut söker hjälp, säger Jan-Peter Strömgren, förbundsordförande i HRF.

Just därför, menar förbundet, är det viktigt att arbetsgivare tar sitt ansvar och kontrollerar hur arbetstagarna hör.

I nuläget är det mest inom tung industri man genomför regelbundna hälsokontroller - alltså traditionellt manliga arbetsplatser. 73 procent av kvinnorna som har svarat i undersökningen uppger att de aldrig har fått testa hörseln på jobbet. Bland männen är siffran 53 procent.

Den skillnaden tycker HRF är oacceptabel, och menar att regelbundna hörselkontroller ligger i arbetsgivarnas intresse, eftersom alla arbetstagare behöver kunna höra obehindrat för att klara av sitt jobb på bästa sätt.