Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Få åtal för våldtäkt i regionen

Bara drygt 17 procent av alla våldtäkter som anmäls i Gävleborgs län leder till åtal. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet (Brå). I grannlänet Västernorrland ligger siffran på drygt 50 procent.

Tidningen Metro har i dagarna granskat hur det svenska rättsväsendet hanterar våldtäktsanmälningar. Granskningen, som baseras på siffror från Brå, visar på stora skillnader inom Sverige. Rättsväsendet i Södermanlands län är bäst på att åtala misstänkta våldtäktsmän. Där leder 52,55 procent av anmälningarna till åtal.

Av Sveriges 21 län kommer Gävleborg först på tionde plats med 17, 49 procent. Detta ligger dock nära riksgenomsnittet på 20,71 procent. Allra sämst på att åtala är Västerbotten, där bara drygt tio procent av de anmälda våldtäkterna leder till åtal.

– Vi kan inte svara på varför åklagaren inte åtalar. Om han säger att han inte kan åtala för att det är så dåliga utredningar så tar vi självklart till oss det. Det kanske är så att åklagarna i Gävleborg har tuffare beviskrav, säger kommissarie Mikael Hedström, Gävleborgspolisens presstalesman.

Prioriterar ni våldtäkter?

– Jag vill påstå att där har vi tack och lov blivit mycket bättre. Det tas på största allvar, man lämnar ingenting åt slumpen och säkrar bevis. Man håller förhör med målsäganden och genomför en läkarundersökning. Men sedan finns också fall där brott inte går att styrka, säger Mikael Hedström.

Det är svårt att se något regionalt mönster i statistiken. Västmanland ligger på samma låga nivå som Västerbotten, medan Gävleborgs grannlän Västernorrland hamnar i toppen med en åtalsfrekvens på mer än 50 procent.

– Vi är jätteglada och entusiastiska över siffrorna, men det är svårt att veta vad det beror på, säger Veronica Andersson som är chef på utredningsroteln för grova brott vid polismyndigheten i Västernorrland.

Roteln har som uttalat mål att prioritera sexualbrott, och snabbt få kontakt med målsägande. Det finns också en särskild lathund för att säkra medicinsk och teknisk bevisning genom läkarundersökningar, ett så kallat rape-kit.

– Men så jobbar man i hela landet. Jag tror inte att vi har kommit på någon revolutionerande arbetsmetod, säger Veronica Andersson.

Polisen i Västernorrland kommer nu att jämföra sina egna och åklagarens siffror mot Brottsförebyggande rådets, för att hitta förklaringen till den höga åtalsfrekvensen.

– Visar det sig att siffrorna stämmer får vi titta på hur vi jobbar. Om det är något särskilt som bär frukt så får vi väl fortsätta med det, säger Veronica Andersson.