Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extremhögerns ledare Marine Le Pen röstfuskade i Europaparlamentet

Extremhögerns främsta madame, Marine Le Pen, har skämt ut sig i Europaparlamentet genom röstfusk. Avslöjandet kommer från svenska Europarlamentarikern Anna Maria Corazza Bildt (M) som slog larm. I en tweet berättar hon hur hon reagerat på att Le Pen röstat utan att vara närvarande:

– 7 omröstningar registrerades på Le Pen efter att hon lämnat salen och jag reagerade på det. Ironiskt nog var det under voteringen om medborgarinitiativ.

Röstfusket bekräftas nu av Europaparlamentet, Le Pens röst har registrerats när hon inte var i kammaren. Enligt parlamentets regler kan bara en närvarande ledamot rösta, och ingen annan får rösta åt ledamot. Parlamentets regelverk innebär att Marine Le Pen och den eller de som röstat åt henne kan drabbas av allt från en officiell reprimand till at bli avstängd från all parlamentarisk aktiviteteter.

Uppdaterat 1: Enligt franska medier lägger Marine Le Pen allt ansvar på den eller de som tryckt på knappen i parlamentssalen när hon inte var närvarande.

Uppdaterat 2: Här kan replikväxling om skandalen i Europaparlamentet ses och som inleds av Anna Maria Corazza Bildt. I den påstår Le Pen att hon har friats av talmanskonferensen men den uppgiften stämmer inte eftersom talmanskonferensen har gett uppdrag åt parlamentets adminstrativa byrå att utreda frågan (vilket också sägs i klippet ovan). Le Pen upprepar här också att hon inte har något ansvar och attackerar EPP:s gruppledare Manfred Weber, som replikerar att ledamöterna har ett heligt demokratiskt mandat och att man inte kan ge det till någon annan.

Uppdaterat 3: För den som vill se händelsen, så här är klippet där man ser Le Pen gå ut efter ca 2 min

Till saken hör att Marine Le Pen är inte vilken politiker som helst. Hon är den Front Nationals partiledare och gruppledare för den mest högerextrema partigruppen i Europaparlamentet ENF. Med hjälp av bland annat stora banklån från ryska banker hoppas Le Pen på att vinna nästa franska presidentval.

Läs mer om EU-politik från Patrik Oksanen

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Därför räddar Parismötet inte jordens klimat

Lyssna inte på sirenerna efter sommaren då världen blev galen

I skuggan av MH17-rapporten, Ukrainas svåra väg framåt.

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Sätt åt Nordstream och Gazprom