Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

EXTRALEDARE: Ännu en oppositionsledare undanröjd i Moskva

Bara timmar efter att Boris Nemtsov framträtt i
Echo Moskvy

där han uppmanade Moskvaborna att delta i en fredsmarsch på söndag sköts han ned på öppen gata intill Moskvafloden. Med Boris Nemtsovs död har ännu en oppositionsledare försvunnit från den ryska politiska scenen.

Annons

Nemtsov var en nagel i ögat på många. En mångårig Putinkritiker och en korruptionsbekämpare som bland annat blottlade smutsaffärer runt Sotji-OS hade förstås många fiender. Nemtsovs kritik har blivit allt starkare och tuffare men troligen trodde han att han inte skulle vara rörbar på grund av sin status och kändiskapet.

Men det är tajmingen på mordet som är det slående. Bara två nätter innan en stor planerad fredsmarsch i protest mot kriget i Ukraina tystas alltså en av Putin-regimens få kvarvarande tunga kritiker. Nemtsov sköts enligt medieuppgifter i ryggen med flera kulor efter att en bil stannat.

Nemtsovs namn kan nu föras till en sorglig lista med namn som Politkovskaya, Litvinenko och Magnitsky som alla fått betala med sina liv för att de på olika sätt suttit på sanningar som varit skadliga för Kremls makthavare.

Boris Nemtsovs politiska karriär innehöll bland annat en vice premiärministerroll. Han fanns med i spekulationerna som Jeltsins efterträdare men den dåliga ryska ekonomin och en aktiekrasch satte käppar i hjulet. TIll en början välkomnade Nemtsov Putin men kom snart att komma på kant med den nye presidenten när det blev uppenbart att Putins vision av Ryssland inte handlade om demokrati och yttrandefrihet.

Nemtsov har också suttit fängslad i samband med protester och i en intervju 2011 beskrev han Putins Ryssland och den mörka utvecklingen i landet. Han har även skrivit flera böcker om Putin och korruptionen. Tio år med Putin har getts ut av tankesmedjan Frivärld på svenska.

De politiska konsekvenserna är först och främst en mycket tydlig signal till de få kvarvarande ryska politiker som är beredda att ställa sig i vägen för Putin. Politiker som på olika sätt försöker protestera genom att få ut folket på gator och torg står för Putins värsta mardröm, en orange revolution i Ryssland.

För Navalny i husarrest och andra ledare är mordet på Nemtsov en tydlig varning vilket gör att färre ryska politiker kommer att motsätta sig en upptrappning av konflikten med Ukraina och EU/Nato. Före mordet hade Nemtsov också precis som många andra fått utstå svartmålning i den statliga televisionen.

Den officiella hållningen nu från Kreml handlar om att president Putin ser mordet som en provokation inför söndagens fredsmarsch. Ett scenario är att skulden kommer att läggas på en intern uppgörelse i oppositionen allt för att kväsa protesterna i sin linda. Passande nog är det redan bäddat för det eftersom Putin redan för ett par år sen var ute och sade oppositionen är beredda att mörda en av sina egna för att kasta skulden på den ryske presidenten.

Ett annat scenario är att skulden läggs på "agenter", alltså västlig underrättelsetjänst med motivet att provocera fram protester. Med tanke på att Nemtsov när han dog samlade vittnesmål kring Rysslands trupper i Ukraina så är det troligt att utredningen inte kommer att ha intresse av att få fram sanningen bakom mordet, men däremot leverera en passande "sanning". Mordet visar med all önskvärd tydlighet att utvecklingen i Ryssland är ytterst oroväckande.

Söndagens demonstration kommer nu snarast att bli en minnesstund för Nemtsov som blev 55 år gammal.

VIDEO: På Youtube finns bland annat en presskonferens från Nemtsovs besök i Europaparlamentet. Du kan också se Nemtsovs framträdande på tankesmedjan Frivärlds säkerhetspolitiska konferens 2013 här.

Annons