Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Extra fokus på sjukskrivningar inom Hudiksvalls äldreomsorg: "Det är svårt att få livspusslet att gå ihop"

Det är fortsatt många sjukskrivna inom Hudiksvalls äldreomsorg . Nu ska extra insatser göras tillsammans med företagshälsan för att få fler sjukskrivna tillbaka i arbete.

– Vi är fortfarande högt belastade med sjukskrivningar, men vi ser också att sjukskrivningarna bland yngre kvinnor ökar, säger förvaltningschef Pia Andersson vid Hudiksvalls social- och omsorgsförvaltning.

Läs mer: Här är personalen frisk

Läs mer: Hudiksvalls äldre kostar minst

Personalen inom Hudiksvalls äldreomsorg har en allt högre medelålder och det har delvis setts som en förklaring till att förhållandevis många blivit långtidssjuka. Ett liknande mönster finns bland förskolans personal.

Nu kommer signaler om att yngre kvinnor drabbas av långtidssjukskrivning och det handlar inte enbart om arbetsvillkoren menar den politiskt ansvarige. Rent allmänt blir fler kvinnor sjukskrivna än män.

– Det är svårt att få livspusslet att gå ihop och det är en del av problemet, säger Henrik Persson (S), ordförande för social- och omsorgsnämnden i Hudiksvall.

Läs mer: I Hudiksvall ersätts gratis omsorg av betalda insatser

Att den som är sjuk inte mår bra är en självklarhet men det är inte den enda anledningen till att en arbetsgivare blir bekymrad. Sjukskrivningar är också dåligt för ekonomin och verksamheten. Semesterlöner och sociala avgifter ska betalas för både den sjukskrivne och vikarien. Det blir sämre kontinuitet i verksamheten om andelen vikarier blir hög och chefer som ska leda arbetet måste ägna tid åt rehabilitering.

Nu görs en extra satsning med företagshälsan för att få fler av de långtidssjukskrivna att återkomma i arbete inom äldreomsorgen.

– Långtidssjukskrivningarna ökar på nytt och det är något vi som arbetsgivare måste göra något åt, säger förvaltningschef Pia Andersson.

Det fins ett starkt ekonomiskt incitament för förvaltningen att agera eftersom den dras med ett ekonomiskt underskott. Prognoserna visar att årets budget kommer att spräckas och förvaltningen kommer inte att klara sin budget under 2017 utan extra tillskott från Hudiksvalls kommun.

Kommunledningen sätter därför hård press på omsorgsnämnden att sänka kostnaderna för äldreomsorgen och socialtjänsten.

Det som är glädjande är att nu klarar sig mer än hälften av enheterna på den budget som de blivit tilldelade. Det är en stor förbättring jämfört med slutet på förra året.

– Vi jobbar mycket med flexibilitet och högre grundbemanning för att få en bättre verksamhet, säger Pia Andersson.