Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expojkvännen häktas misstänkt för mordet på Tova

 
Mordet på Tova Moberg
Visa alla artiklar

Det finns inga tvivel om att Tova Moberg, 19, bragts om livet, enligt åklagaren. Nu häktas den huvudmisstänkta expojkvännen, på sannolika skäl misstänkt för mord.

Läs mer (Plus): Expojkvännen dömd tidigare – beskrivs som "stökig"

Den 22-årige mannen ska ha bott på gården där Tovas kropp hittades. Han ska ha bott där tillsammans med de två andra personerna som från början anhölls.

Under onsdagen släpptes de andra två, eftersom misstankarna mot dem minskat. De är fortfarande intressanta för utredningen.

Huvudmisstänkt är fortfarande Tovas expojkvän. Misstankarna mot honom har inte minskat, snarare tvärtom. Christer Sammens berättar att man redan nu har en ungefärlig bild av vad som kan ha hänt Tova under lördagskvällen, men är förtegen om detaljer. Att det handlar om yttre våld står däremot klart.

Läs mer: Åklagaren om expojkvännen: "Bevisen pekar mot honom"

Under torsdagen beslutade tingsrätten att häkta mannen, på sannolika skäl misstänkt för mord. Han häktades mot sitt nekande.

Åklagaren menar att det finns risk att 22-åringen undanröjer bevis eller på något sätt försvårar utredningen på fri fot. Som häktningsskäl angavs även att mannen risker att fortsätta sin brottsliga bana, en linje som även tingsrätten valde att gå på.

Han bestred både häktningsyrkandet och att det föreligger sannolika skäl för häktningen.

När förhandlingen började gick 22-åringen in i rättssalen med en filt över huvudet. Till synes samlad satte han sig på stolen längst in på försvarets sida. När förhandlingarna startade höll mannen fortfarande ansiktet dolt, och rådmannen bad 22-åringen ta av sig filten inne i salen.

Nu väntas åklagaren väckta åtal mot mannen, men det är ännu oklart när. Polisutredningen fortsätter, och fastigheten är fortsatt avspärrad.

Läs mer: Försvararen om mannens egen berättelse: "Bristfällig på grund av alkohol"

Vi sände live inför häktningsförhandlingen - se sändningen här:

Läs mer (Plus): Vännerna om sorgen efter Tova: "Det gör verkligen ont i hjärtat"

Detta har hänt:

Söndag den 14 maj anmäls 19-åriga Tova Moberg från Njutånger försvunnen av sin familj. De letar flickan i närområdet, bland annat vid en gård där Tovas expojkvän hållit till. Där är det tomt.

Klockan halv tre på natten hämtas tre personer in till förhör. Det är tre män i 20-årsåldern, alla bekanta med varandra och med Tova. En av dem är Tovas expojkvän. Några timmar senare anhålls samtliga, misstänkta för människorov.

Samtidigt spärras gården av, där de alla tre vid tidpunkten bott, av. En intensiv polisinsats inleds. Tekniker, hundpatruller och helikoptrar används i sökandet efter Tova.

Under måndagen utökas avspärrningarna runt gården, och man söker flickan i sjön intill fastigheten, samt i närliggande vattendrag. Tovas livlösa kropp hittas i vattnet intill gården under natten, tre dygn efter hennes försvinnande.

Under tisdagen ändras brottsrubriceringen, och de tre männen delges istället misstanke om mord. Två av dem släpps under onsdagen, medan Tovas expojkvän begärs häktad.

Åklagaren Christer Sammens berättar att det inte finns några som helst tvivel om att Tova bragts om livet.

Läs mer:

En av de anhållna begärs häktad misstänkt för mordet på Tova

Åklagare om mördade Tova: "Det finns tecken på yttre våld"

Kommunchefen om Tova-fallet: "Påverkar hela kommunen"

Polisens sökande efter bevis fortsätter – dykare på plats

Advokaten om brottsmisstankarna: "Klart att det är en pressad situation för honom"

► (Plus): Gymnasiechefen om Tova Moberg: "Vi saknar en ung medarbetare"