Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Exploatera på rätt plats

Jag tycker att det är bättre att satsa på estetiskt och realistiskt byggande än på exklusivt och segregerande prestigebyggande på osäker grund – Kattvikskajen.

Annons

Kring fyrtio år sedan signalerade Gunnar Sundblad, gamle vd:n på Iggesunds Bruk, framtiden för Håstaholmen och Kattviksområdet.

När Kattvikskajen stått tom, några år, och BrinkAB signalerade sexvåningshus och arbetstillfällen blev det fart på Kommunen (2003). Detaljplan, med förenklat förfarande, presenterades, samtidigt med inbjudan till tävling om Hamn i förvandling – bråttom värre var det.

Skolor – elever, lärare, föräldrar och privatpersoner engagerade sig och tänkte till och över femtio bidrag kom in.

BrinkAB-förslaget, och tävlingen blev ett antiklimax. Sexvåningshusen krympte, efter opinion, till ingen våning alls och tävlingen somnade i och med prisutdelningen. Allt var mycket ogenomtänkt och brast i det mesta.

Sen gick det några år och det blev dags för val år 2006.

Ett badhus, vilket folkpartiet – genom tandläkare Borg – agerat för, kan väl vara en höjdare.

Socialdemokraterna gick till val med badhus och konstgräsplan och på den vägen är det – till synes till vilket pris som helst om det så ska kosta äldreomsorgsplatser, skolor eller vad som …

Hamnenområdet omfattar drygt 60 hektar, varav dealjplan för badhus 1,7 hektar. Idag är i stort sett alla byggnader - som inte är i drift - rivna eller bortskänkt realkapital.

Kattvikskajen är, ur alla synpunkter, det minst lämpade området för bebyggelse och innan järnvägsfrågan är löst tycker jag, med många andra, att nuvarande visioner verkar ogenomtänkta.

Köpmanberget och Håstaholmen är de områden vilka är mest lämpade för exploatering – framförallt ur estetisk synpunkt – eftersom det skulle förstärka stadsbilden – öppna den istället för att stänga den.

KB Håstaholmen har långt skridna planer och området är synnerligen lämpligt för exploatering. Varför inte släppa på kommunprestigen och aktivt stödja deras realistiska och engagerade satsningen?

Drygt 2/3-delar av kommunens bostadsplan, vilken redovisar plats för drygt 700 bostäder varav 200 på Kattvikskajen, ligger utanför Kattviksområdet.

Jag tycker att det är bättre att satsa på estetiskt och realistiskt byggande än på exklusivt och segregerande prestigebyggande på osäker grund – Kattvikskajen.

Formellt är nu Hamnenområdet föremål för fördjupad översiktsplan och i dagsläget finns det inte någon formell plan för området.

Till hösten kommer planerna för området att ställas ut för samråd och alla kommuninvånare har då möjlighet att yttra sig angående kommunens planer.

Det är min förhoppning att det finns fler invånare i kommunen, än jag och Tony Björklund, som kommer att ha synpunkter. Kanske det till och med kommer att vara några politiker som kommer att engagera sig … vem vet?

Oscar Frieberg

F D D – ör emokratisk emokrati

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel