Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expertmöte gav goda råd

Fem experter har i dagarna två utvärderat Fiber Optic Valley och gett råd om fortsatt utveckling.

– En av rekommendationerna handlade om att lägga ytterligare fokus på de kommersiella strategierna, berättar Sven Gunnar Edlund från statliga Vinnova som är en av finansiärerna.

Han beskriver Fiber Optic Valley som ett regionalt innovationssystem, en typ av satsning som Vinnova ställer sig bakom.

Han tycker att rådet att lägga mer fokus på det kommersiella verkar riktigt.

– Framförallt innebär den att det skapas företag och jobb i regionen om man kan nå ut ännu snabbare på marknaden, konstaterar Sven Gunnar Edlund.

Experterna har gett rekommendationer till styrelsen och ledningen kring vad som är bra och var man kan förbättra. Dessa råd samlas ihop och ska omsättas i praktiken.

Utvärderingen görs vart tredje år och det är andra gången för Fiber Optic Valley sedan starten. Tre av experterna är specialister på just innovationssystem och kluster och kvintetten kommer från Europa, Nya Zeeland och Argentina.

Lars Norin är en av de forskare inom Fiber Optic Valleys kluster som nått hela vägen med en innovation.

– Det är en optisk fiber som är okänslig för extrema miljöer berättar han.

Idén med fibern kommer från fiberlabbet i Hudiksvall och den används i dag för att hitta olja och gas i jordskorpan.

– Den har haft en ovanligt kort resa. Acreo började forska på den 2006 och nu är den ute på marknaden. Det har snabbt blivit ett väldigt bra resultat, konstaterar Lars Norin.