Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experterna: byt lösenord

Över 90 000 lösenord har läckt ut på nätet.

Internetsidan bloggtoppen.se ligger nere efter ett omfattande dataintrång. Vid försök att gå in på hemsidan möts användaren av ett meddelande där man uppmanas att byta lösenord på sina andra internetkonton.

Dataintrånget uppdagades tidigare under veckan efter att någon kapat riksdagsledamoten William Petzälls Twitterkonto. Tweetsen innehöll mejladresser och tillhörande hashkoder med vars hjälp lösenord kan knäckas. Informationen var hämtad från bloggsidan och bland annat nämndes flera av kvällstidningarnas journalister.

Bloggtoppen är långt ifrån ensam, hela 57 sajter har blivit hackade på liknande sätt och runt 90 000 lösenord uppges ha läckt ut.

Händelserna visar tydligt den fara som finns med att använda sig av samma lösenord på flera sajter. Om en sida blir hackad är det lätt att ta sig in på andra konton med samma lösenord. Enligt säkerhetsexperter är det absolut viktigaste att ha ett starkt lösenord till sin e-post, där lösenord till andra konton ofta finns i inkorgen. Många sajter skickar även ut nya lösenorden till mejlen. Experter uppmanar människor att byta lösenord om man har samma på flera olika sajter och då är längden på lösenordet viktigare än att det innehåller krångliga tecken.

– Folk använder samma lösenord överallt, säkert också till e-postkonton på jobbet. Säkerhet är en illusion. Vill man göra intrång så gör man det, säger André Rickardsson, IT-säkerhetschef på Bitsec, till TT.