Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experter synar S:t Göran

Helgonet S:t Göran är nedtagen från sin höga placering och har blivit ordentligt rengjord. Två av landets främsta experter på medeltida konst passade på att studera skulpturen i Hälsingtuna kyrka.

Annons

- Hantverket är fem hundra år gammalt och detaljerna är utsökt gjorda. Nu när jag ser S:t Göran på nära håll stärks jag i min tro att det är en Gulleson, säger professor Jan Svanberg.

Docent Lennart Karlsson är inte övertygad om att skulpturen kommer från Haakan Gullesons verkstad, som fanns i byn Fläcka, Enånger i början av 1500-talet. Däremot är han lika full av beundran för hantverket i skulpturen.

- Det är ett unikt konstverk, säger Lennart Karlsson.

Riksföreståndare Sten Sture lät en tysk konstnär tillverka skulpturen S:t Göran och draken till storkyrkan i Stockholm och efter dess invigning 1489 blev sägnen ett populärt tema i svenska kyrkor. Men i takt med att landet blev protestantiskt förpassades helgonbilderna ut i glömskan.

Drakarna togs bort först, men S:t Göran själv finns bevarad i två kyrkor i Hälsingland, nämligen Bjuråkers kyrka och Hälsingtuna kyrka. Det är inga identiska skulpturer även om de är tillverkade vid ungefärligen samma tid. S:t Göran i Bjuråkers kyrka håller en lans medan skulpturen i Hälsingtuna svingar ett svärd.

Det är rimligt att anta att bildsnidaren och målaren Haakan Gulleson eller hans verkstad tillverkade någon eller några skulpturer på samma tema. Det finns bara sex signerade skulpturer av Gulleson men det finns ett sextiotal bevarade skulpturer som bedöms vara tillverkade i Gullesons verkstad.