Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Experten om vestibulit: "Många känner att de inte blir tagna på allvar"

Vestibulit är för många en helt okänd diagnos och bland läkare inom den allmänna sjukvården kan kunskaperna om tillståndet vara otillräckliga. Ändå är cirka fem procent av alla kvinnor drabbade.

Vestibulit är ett smärttillstånd där all form av beröring runt slidöppningen gör ont. Smärtan är som värst vid samlag och många tvingas avstå helt från penetrerande sex. Det kan också vara besvärligt att sitta ner, använda tampong eller cykla.

Läs mer: Johanna har vestibulit: "Att ha ont i underlivet är tabu"

Orsakerna bakom vestibulit är fortfarande okända, men det finns teorier om att de som får vestibulit också haft någon typ av inflammation i vävnaden kring slidöppningen. I kombination med andra faktorer blir nerverna i området överkänsliga.

– Jag tror att psykosexuella faktorer också har stor betydelse. Många har haft sex som inte känts bra men ändå pressat sig själva till att fortsätta. Då fastnar man i det här smärtbeteendet, säger Nina Bohm Starke, docent och överläkare på kvinnokliniken på Danderyds sjukhus.

Hon är en av landets främsta experter på vestibulit och har bedrivit forskning på sjukdomen.

Läs också: Endometrios: "Inom sjukvården uppfattas patienterna som gnällfior"

– Det är svårt att få anslag. Sjukdomar kopplade till kvinnlig sexualitet som man inte dör av är lågprioriterade. Vi kämpar att för att få medel, men det är tufft.

Nina Bohm Starke menar att det är ett problem att många inte får hjälp i tid. Vävnaden i slidan är mycket känslig och om patienten går länge i smärtmönstret, utan att få behandling, kan tillståndet försvåras.

Inom den allmänna sjukvården är kunskaperna om vestibulit små och läkare kan ha svårt att upptäcka diagnosen. Nina Bohm Starke menar att varje region skulle behöva vulvamottagningar som specialiserar sig på det här området av det kvinnliga underlivet.

– I dag känner många att de inte blir tagna på allvar när de söker hjälp. De här patienterna behöver ett team bakom sig där kuratorer, läkare, sjukgymnaster och barnmorskor ingår. De behöver mycket uppföljning och stöd.

Läs också: Kommentar: Vi måste prata om de tysta kvinnosjukdomarna

Det finns inget direkt botemedel mot vestibulit. Man försöker i stället lära patienterna hur de kan minska smärtkänsligheten runt slidöppningen genom berörings- och avslappningsövningar. En viktig del i behandlingen bygger på samtalsterapi. Vestibulitpatienter hamnar ofta i en ond cirkel där bara tanken på sex kan generera fysisk smärta och många känner sig otillräckliga som partners.

– De här kvinnorna tar ofta ett enormt egenansvar för sitt tillstånd. Vi hade en studie där de här patienterna fick välja ett ord som de förknippade med vestibulit. Skuld och skam toppade listan.

Läs också: Vanja och Erika har endometrios: "Det är inte normalt med jättemensvärk"

Nina Bohm Starke tror att det är viktigt att arbeta förbyggande mot vestibulit. Redan i skolan bör man lyfta fram den kvinnliga sexualiteten som någonting positivt. Hon menar att det är ett problem att många kvinnor genomför samlag trots att de inte känner någon lust, vilket skadar slemhinnorna runt slidöppningen.

– Sex ska inte göra ont. Det ska vara lustfyllt och ske på ens egna villkor.