Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expert välkomnar vågen av appar

Att använda sig av en träningsapp kan vara en bra hjälp för ett hälsosammare liv. Men räkna inte med att din läkare vet vad du pratar om.

– Vi har inte hängt med i utvecklingen och till stor del beror det på att det i grunden ska vara byggt på beprövad forskning. Det behövs mer forskning kring apparna och dess effekter. När vi väl har evidens kan vi nyttja dem mer i vården.

Det säger Ylva Trolle Lagerros, läkare och forskare med inriktning på patienter med överviktsproblem och diabetes, vid Karolinska institutet i Stockholm. Hon forskar kring hur livsstilen påverkar hälsa och framtida sjuklighet.

– Jag skulle vilja att vi inom vården i större utsträckning utnyttjar appar. Men innan vi kan rekommendera någon, måste vi ha gjort testning och forskning. Men det här är en väg att gå och det innebär utveckling.

Att ta reda på olika hälsoappars effekt skulle innebära ett stort forskningsområde.

– Ja, och angeläget. För det här är verkligen framtiden, förklarar hon.

Det handlar ytterst om egenvård, tiden mellan läkarbesöken, eller att helt förebygga hälsoproblem så att man slipper uppsöka läkare.

– En app kan också ge möjlighet för läkaren att ta del av informationen och att vara med i processen.

Forskningen visar att om man på något sätt bokför vad man gör så lyckas man bättre, till exempel med att gå ner i vikt.

– Vi vet att man i genomsnitt fixar med sin mobil runt 150 gånger per dag. Det ger en enorm möjlighet att snabbt och lätt få statistik, plus att man kan ha någon att chatta med. Det kommer ny teknik hela tiden och det är verkligen en spännande utveckling, tycker Ylva Trolle Lagerros.

Finns det några baksidor med att använda en app?

– Det ska då vara att man måste ha råd med en sådan telefon. Om man till exempel har tendens till ett stört ätbeteende så kanske det kan förstärka det beteendet, men man kan också tänka sig att appar även kan användas i sådan behandling, resonerar Ylva Trolle Lagerros.

Vilken app skulle du själv rekommendera?

– Det handlar egentligen om att man måste ut och titta på vad som finns och vad som skulle passa ens livsstil. De har ofta olika grundidéer. Vi har till exempel en aktiv debatt om olika slags kost och för dem finns olika appar. Därför tycker jag att det är svårt att rekommendera någon speciell app, det är för personligt.

Forskarnas erfarenheter visar att folk underskattar hur mycket de äter.

– Det gäller såväl normalviktiga, som överviktiga. Vi har en inbyggd förmåga att glömma bort vad vi ätit och även att övervärdera hur fysiskt aktiva vi var.

Även om Ylva Trolle Lagerros tror på apparna, så ligger hon lite efter privat.

– Faktum är att min mobil inte har tillräckligt minne att fungera med det här. Men i nästa mobil ser jag fram emot att få testa olika appar.

Fotnot: Det finns hundratals hälso- och träningsappar och det kommer ständigt nya och uppdaterade. Därför är det svårt att rekommendera eller betygssätta. I stället får man leta utifrån vilka behov man har. I bildspelet ovanför artikeln hittar du ett urval av några av de populäraste. Kommentera gärna artikeln och berätta vilken app som är din egen favorit, och varför!