Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expert efter björndramat: Så skyddar du dig

Vid ett flertal tillfällen denna vår har björnar varit lite väl närgångna runt om i Hälsingland. Senast de aggressiva björnarna i Los, som gjorde utfall mot människor.
– Det är inte vanligt. Det mest normala är att björnarna undviker oss människor när de vet att vi är nära, säger Benny Gäfvert på rovdjurscentret De fem stora i Järvsö.

I Söderhamn fångades en hona med två fjolårsungar på film endast fem meter från ett bostadshus och i Ljusne lyckades Hans-Åke Ångman få en björn på bild efter att han skådat den genom köksfönstret.

I Los tog dock björnarna ett par steg extra och dödade både får och lamm, och gjorde utfall mot människor vid flera tillfällen.

Se tv efter björnattacken: "Hörde den vråla – sen kom den mot oss"

Enligt Benny Gäfvert har dessa björnar antagligen inte sett människorna som byten, utan snarare blivit arga i sin jakt på mat.

– Björnarna kommer ut ur idet och är hungriga. Tänk själv hur det skulle vara att inte äta på fem, sex månader.

Björnar är allätare och äter således både växter och andra djur, men enligt Benny Gäfvert är denna del av året en slags mellanperiod. Grönskan har inte kommit fullt ut, och älgarna har ännu inte fått sina kalvar.

Men varför tar de inte en fullvuxen älg då?

– Björnen är ingen hejdundrande jägare och det är bara en kort period de kan få tag i älgarnas kalvar innan de blir för snabba och inte går att få tag på.

Alltså, just nu kan det vara lite torftigt på matfronten.

– Björnen kan därför ta vissa risker och kommer närmare oss människor, och dyker vi upp kan de bli arga, säger Benny Gäfvert.

Vad bör man göra om en björn gör ett utfall?

– Man ska inte springa därifrån, utan försöka vara så lugn som möjligt, kanske prata lugnt och backa lugnt därifrån.

Han tycker inte att människor behöver vara rädda för björn, men man bör ha respekt för de stora djuren.

Ett tips för att hålla dem borta från bostaden är att plocka bort all eventuell mat man har ute för andra djurs välbehag, så som fågelmat.

Man bör heller inte slänga ut matrester åt exempelvis räven och det kan vara bra att förvara soptunnan en bit i från där man vistas.

– Det finns en orsak till att björnen gör det den gör, och då får vi människor försöka ta bort den anledningen.

Han menar att det annars kan leda till, det han själv ser som oönskat, att björnen eller björnarna som i fallet Los, måste skyddsjagas.