Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Expedition Freluga - där drömmar blir verklighet

Freluga är byn där det händer grejer. Fem minuters bilväg från Bollnäs är man ute på rena bonnlandet med gammaldags bykänsla. Här vilar ingen på lagrarna, drömmar blir verklighet, nya familjer flyttar in och gamla gårdar får ansiktslyft.

Stationsskylten står mitt i en blommande sommaräng. Ogräset har tagit över den nerlagda järnvägen. Larsson & söner, fabriken som gjorde klassisk kola och tomteklubbor, har bommat igen och flyttat till Hudiksvall.

Men så är det, ingenting är beständigt här i världen. Det finns alltid plats för nya drömmar och ideer.

Det är en riktigt snirklig, gammaldags väg som tar en genom byn.

Hustittare är vi allihopa, oavsett om vi går i husbytarplaner eller inte. Och här finns det mycket att titta på.

IOGT-NTO-lokalen heter numera Hilmas, efter den första kvinnan i Sverige som var byålderman just i byn Freluga. Här firar man gemensam valborg och midsommar för fulla muggar.

I Freluga bor Hälsingekonstnären framför alla andra, Mårten Andersson. En bra dag tar han en rundtur på byn och välkomnar alla nyinflyttade.

I gamla skolhuset lever konstnären Jerker Andersson och hans familj. Man kan till exempel åka långsamt förbi familjens trädgård och glutta på skulpturerna. Det kan man kalla avancerad trädgårdskonst!

När Linda Netsman flyttade hem till Freluga för några år sedan och gjorde det nästan omöjliga, startade en designbod och en trädgårdsscen tillsammans med sina syskon, Petra Abrahamsson och Jacob Abrahamsson, så var det en början.

Huset var länge älskad sommarbostad i behov av upprustning, men när Linda tog över fick hela huset ett nytt liv. Som en karamell i prassligt cellofan, allt man ser önskar man att man kommit på själv.

Från en alldeles ordinär trädgård till ett spännande spektakel.

För i år blir entrén rasande galant, akta så ni inte ramlar baklänges av pur förvåning. Hundra vita fjäderboor ska fladdra för vinden och svepa in besökarna i en smula teatralisk extas och välmående, vare sig man hör till de lyckliga som fått biljett till konserten med Team Hanna, Anna Ternheim, Persson Pack eller Thomas Di Leva. …

 

går på midsommardagen. Det småduggar och är rätt kyligt i luften. Syskonen Netsman-Abrahamsson med familjer och vänner jobbar så målarfärgen skvätter, trädgårdsmästare Jona Netsman har planerat trädgården och på vägen stannar förbipasserande och glor nyfiket.

- Heaven, himlen, säger Jacob Abrahamsson och när jag stirrar på min anteckning efteråt tror jag att han menade att det var samlingsnamnet för ingången till årets evenemang.

Och vi drar vidare.

När Katarina Berggren rensade kobåsen, ställde in cafébord och började baka bullar som alltid tar slut för att de är så rysligt goda, var gårdscafeet etablerat. Familjen flyttade från Stockholm till till lätt mytomspunna gården Dalhem i Freluga.

För tre år sen öppnade gårdscafeet.

- Gården hade varit i samma släkts ägo i 138 år när vi köpte den, det är fem år sen förra helgen, säger Katarina Berggren.

Hon slevar upp en gräddig bit jordgubbstårta på varsitt fat. Det är midsommarens särskilda erbjudande. Trots det har bullarna gått åt för länge sedan, bara så ni vet.

Vi småpratar lite om Freluga, om att det verkar vara rätt trivsamt här i byn. Vänligt och riktigt tillåtande.

- Det finns ett hjärta här. Eller hur ska jag säga... ja, vi som är stockholmare och kommer utifrån till en sluten by, det skulle kunna kännas annorlunda. Men man känner sig omtyckt och accepterad på en gång.

Mittemot gårdscafeet, på andra sidan vägen ligger nyöppnade handelsboden. Gamla affären, så säger de visst i Freluga. I mars 1972 stängde den för gott, Katarina Berggren har kvar Ljusnanartikeln som berättade om sista dagen med affären.

Familjen Berggren köpte nämligen in huset, som en gång tillhört gården de bor på. I år har de fått hyresgäster som öppnar huset utåt.

Två kvinnor har boat in sig här.

Eva Bröljer har öppnat frisersalong som har öppet några dagar i veckan, resten av tiden jobbar hon på förskola i Bollnäs. Men hon är också en av de drivande bakom försäljningen i det gemensamma utrymmet, själva handelsboden.

Keramiker Erica Magnusson har sin ugn och drejskiva i rummet innanför handelsboden.

På midsommardagen står Frida Hallberg bakom disken. Hennes läckra och roliga tovade ting säljs här inne, liksom Berit Bohlins snygga väskor och necessärer.

Den här premiärdagen dräller det in besökare som tittar sig runt och tar en klunk invigningscider.

- Men tänk att det kom så mycket folk!, säger Erica Magnusson.

Eva Bröljer som bor nästgårds i Sörbo, berättar att hon har blivit med får av gammal lantras sedan en tid tillbaka. Nu har hon planer för både ull och kött, den här handelsboden är bara i sin linda.

- Titta, Frida har tagit hit en spinnrock också, hon har lovat att lära oss spinna, säger Eva.

 

vi av mot Edsbyvägen där det står Västbacka. En busbra liten grusväg som stadens bilskolor flitigt använder vid övningskörning. Vi passerar bedårande små hus innan vi fastnar för ett vitt tvåvåningshus, med häck, grusgång och väldigt trevlig inglasad altan.

Ett sånt trivsamt, inbott hus som får en att ropa "oh, men där skulle jag vilja bo!", när man åker förbi.

- Det fanns en massa gamla fönster kvar här som vi använde till det, berättar Peter Hedin.

Han och Martina Bylund flyttade hit för tre år sedan. Och det ska erkännas, det var inte Freluga som lockbetet, utan huset.

- Det här bara dök upp. Vi blev kära i huset, säger Martina.

Men visst är det himla bra att bo här. Det tar en timme att promenera in till staden och en halvtimme att cykla, säger Peter och jag ångrar mig att jag inte frågade om de verkligen brukar promenera in. Annars går buss 100 fram och tillbaka mellan Söderhamn-Bollnäs-Edsbyn några hundra meter längre bort.

Peter och Martinas hus är byggt 1934. I år har de byggt ett litet växthus där tomatplantor ränner i höjden och samsas med paprikor. På midsommardagen har de klippt halva gräsmattan och börjat rensa bland yviga buskar och träd.

Precis där avslutar vi expedition Freluga.

Vilket kul ställe!