Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ex-minister besökte Kraftkällan i Hudik

Utreder unga funktionshindrades väg till arbete.

Förre sjukförsäkringsministern utredde hur funktionshindrade lättare ska komma in på arbetsmarknaden. Nu vill hon ta reda på hur barn och unga med funktionshinder ska få en bättre start i livet.

Riksdagsledamoten Cristina Husmark Pehrsson (M) besökte Hudiksvall under måndagen. Initiativtagare var Anders Skogh från Bollnäs som fått landshövdingens uppdrag för att arbeta för en samsyn mellan företag och organisationer i länet, så att funktionshindrade får sin berättigade plats på arbetsmarknaden.

Glada Hudik-modellen för sysselsättning för funktionshindrade var ett ämne för dagen. Gästen besökte det sociala företaget Kraftkällan som arbetar inom modellen. Dessutom presenterades Hudiksvalls kommuns verksamhet Enig som genom speciella ungdomsanställningar ska få ut fler på arbetsmarknaden.

Cristina Husmark Pehrsson träffade både tjänstemän, politiker och brukarorganisationer för att få deras bild av vad som behövs för att förbättra arbetsmarknadssituationen. Socialnämndens ordförande i Bollnäs, Erika Engberg (S), och Bollnäs kommuns arbetsmarknadschef Ewa Marianne Jonsson hade anslutit. De inspireras av hur de så kallade sociala företagen fungerar i Hudiksvall.

Efter sin tid som sjukförsäkringsminister fick Cristina Husmark Persson regeringens uppdrag att se över situationen för funktionshindrade på arbetsmarknaden och speciellt systemen för lönestöd. Hon kom bland annat fram till att regelsystemet för lönestöd bör förenklas och taket för ersättningen till arbetsgivarna bör höjas.

– Regeringen har arbetat med en proposition, men för att skynda på gjorde alla partier i riksdagen ett gemensamt tillkännagivande i december där de sa att förslagen i utredningen var bra och att förslagen ska genomföras. Eftersom alla partier var eniga bör det bli så även om det blir regeringsskifte i höst, säger Cristina Husmark Pehrsson.

Helt genomförda kostar reformerna 2,5 miljarder kronor och Cristina Husmark tror inte att regeringen hinner få med en start till vårbudgeten.

Själv lämnar hon riksdagen efter höstens val. Före det vill hon bli färdig med en rapport om förutsättningarna för barn och unga med funktionshinder.

– När jag var minister gjorde vi en utredning som visade att det ges alldeles för lite tidiga insatser för att ge de här ungdomarna förutsättning för arbete. Nu vill jag bland annat se hur föräldrastödet ser ut. Det kan vara mycket svårt att få ett handikappat barn med bland annat många myndighetskontakter. Hur fungerar färdtjänst? Är det tillåtet för ungdomar med funktionsnedsättning att använda den för fritidsaktiviteter.