Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Evin Cetin skrällde i EU-valet

Evin Cetin, uppvuxen i Bollnäs, blev en av EU-valets stora skrällar.
Bara fyra Socialdemokrater fick fler kryss än henne.
Men femprocentspärren stoppade henne från att ta partiets femte mandat.

Evin Cetin fick på socialdemokratiska listans 29:e plats fler personkryss än både Anna Hedh och Göran Färm, men de tar ändå plats i parlamentet eftersom de stod högre på listan. 2,81 procent av alla socialdemokratiska röster räckte inte. För att peta ner någon som står högre på listan måste man vara kryssad på minst fem procent av sitt partis röstsedlar.

Evin Cetin växte upp i Bollnäs och flyttade efter gymnasiet för att läsa till jurist. I dag bor hon i Södertälje och är politisk sekreterare åt det välkända kommunalrådet Anders Lago. Hon var med och träffade Barack Obama när Anders Lago var i Washington för att berätta om den svenska integrationspolitiken.

Ingen av de kandidater som bor kvar i Gävleborg fick över en procent av sitt partis röster.

Flest personröster av hälsingarna fick vänsterpartisten Faruk Aslan från Söderhamn. Han har i sin kampanj satsat på att nå invandrare och framför allt kurder. En väljare skrev Faruk Aslan och en annan Farlik Aslan på sin valsedel. Det räknas som egna partier.

Riksdagsledamoten Sven Bergström (C) från Forsa var högst placerad av hälsingarna på valets sedlar. Han lyckades inte avancera från sin åttondeplats, men uppmanade ju själv väljarna att kraftsamla kring EU-kritikern Håkan Larsson. Han kom på andra plats, men långt efter förstanamnet och parlamentarikern Lena Ek.

Trots att Yoomi Renström från Edsbyn var en av de socialdemokrater som fick minst antal kryss, samlade hon nästan lika många som Faruk Aslan.

Personrösterna placerade Jonas Holm (M) från Hudiksvall två placeringar högre än vad som fastställts på listan. Lika mycket avancerade Kenneth Nilshem (C) från Arbrå. Andréa Brodin-Olsson (SD) från Hudiksvall tappade några placeringar när väljarna sagt sitt.

Andy Pallin (JL) från Bollnäs samlade knappt 100 röster.