Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Evensson kritiserar projektbeslut i Ramsjö/Los: "Oppositionen informerades inte"

Förra veckan klubbade allmänna utskottet att Ljusdals kommun ska lägga 2,1 miljoner på fortsatt intraprenad i Ramsjö och inleda förstudie i Los. Nu opponerar sig oppositionsrådet mot bristen på information.

Annons

För en månad sedan sa Vinnova ja. De bidrar med 2 138 874 kronor till fortsatt utveckling av "innovativ modell för utveckling av offentlig verksamhet" – om Ljusdals kommun skjuter till lika mycket. Men besked skulle lämnas senast 14 oktober, så kommunstyrelsens, KS, allmänna utskott klubbade i all hast beslutet den 11 oktober.

Under sammanträdet diskuterades brådskan, och Markus Evensson, (S), oppositionsråd, är kritisk till bristen på information:

– Problemet med beslutet är att förvaltningen sökte de här pengarna i maj, men någon information har inte getts, i alla fall inte till oppositionen. Eftersom dåvarande kommunchef Claes Rydberg undertecknade ansökan redan i maj, hade det funnits gott om tid att informera oss om ärendet, nu fick vi ta beslut "under galgen" för att det skulle hinnas med, säger Markus Evensson.

Men du yrkade inte på avslag eller reserverade dig?

– Nej, men jag ifrågasätter tågordningen. Det handlar om 2,1 miljoner, är det tjänstemän som ska besluta om sådant här? Politikerna borde ha informerats om vilka pengar som ska gå till vad.

Kände den styrande alliansen till detta?

– Det hoppas jag de gjorde, och de borde ha informerat oppositionen.

Sören Görgård, (C), vice KS-ordförande, säger att saken faller tillbaka på förre kommunchefen, Claes Rydberg.

– Det finns en risk att detta föll i glömska. Han skrev under ansökan när det yppade sig en möjlighet att söka pengar till förstudien i Los och till att fortsätta projektet i Ramsjö. Han höll KS-ordförande Lars Molin, (M), informerad. Därefter kom kanske ingen ihåg att det låg en ansökan inne förrän vi fick besked att vi beviljats pengar.

Men borde inte hela KS informerats – det handlar ju om 2,1 miljoner av skattebetalarnas pengar?

– Jag kan absolut hålla med om det, det borde hunnits med. Men handlingarna skickades ut i god tid före utskottssammanträdet, så det fanns tid för ledamöter att ställa frågor. Claes Rydberg avslutade de bollar han hade i luften, men just den här bollen blev inte avslutad. Hade han varit kvar hade det varit bättre kontinuitet.

Annons