Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eveline ska få ordning på skäggen i Ljusdal

Skägg.
Trenden håller i sig, och just därför har Eveline Låks på Salong Eveline i Ljusdal utbildat sig till barberare.

– Det finns ingen här i närheten som är barberare, och då kände jag, varför inte ta det till Ljusdal?

Det var i oktober som Eveline Låks utbildade sig till barberare. Utbildningen hölls i Stockholm via Barber and books. En av få utbildningar i Sverige, enligt Eveline, som tycker att det är jätteroligt att kombinera sitt arbete som frisör med att vara barberare.

– Det är inte alls som att klippa och färga hår. Man jobbar mycket på fri hand och dessutom är det någonting nytt för mig som jag kommer kunna utveckla hela tiden.

Att bli barberare var också ett smart drag. Skägg är trendigt, hett, och har varit det ett tag.

Men är det inne även i Ljusdal?

– Ja, det tycker jag att det är, man ser ju både på kompisar och när man går på köpingen, att många har ju skägg nu för tiden, säger Eveline och fortsätter:

– Man ser också att de kanske inte fått den hjälp de behöver med sitt skägg. Så då tänkte jag att jag satsar och ser hur det går, och än så länge är det ganska många som kommit och testat.

Sedan utbildningen har hon hunnit renovera lite i salongen och gjort i ordning en barberarhörna. Och kunderna kommer, som sagt.

– Ja, speciellt nu inför jul var det många som köpte presentkort och gav bort, lika inför farsdag, berättar Eveline.

Men vad gör då en barberare?

– En barberare både rakar, skulpterar och formar skägget. Många kommer för att få en fin form på sitt skägg, men man kan också komma hit för att slätraka sig.

"Men slätraka sig, kan man inte bara göra det hemma?" kanske det är någon som undrar, men faktum är att själva rakningen är en stor anledning till att gå till en barberare. Där rakas man nämligen med kniv.

– Du kommer inte lika långt ner med hyvel som du gör med en kniv, säger Eveline.

Innan hon börjat raka med kniv får kunden sitta med ansiktet inlindat med varma handukar för att mjuka upp skägget. Det går då lättare att raka. Rakskummet får även det ligga på en stund innan Eveline tar fram kniven.

– Sen rakar man först medhårs, sen går man diagonal och så avslutar man mothårs för att komma så långt ner som möjligt.

Linjerna kring skägget är också någonting som är svårt att få till på hemmaplan, med en hyvel.

Ytterligare en anledning till att gå till en barberare för att få ordning på skägget är att det blir som en spaupplevelse för kunden, enligt Eveline. Detta håller Linus Svedin med om, Evelines kund för dagen.

– För mig är det ett ganska enkelt val. Hur man än kämpar hemma så får man aldrig riktigt till finishen på det hela, att få till ett fint skägg helt enkelt. Sen är det ju väldigt skönt, det här med handdukar och allting. Det blir som en ansiktsbehandling av det hela. Det är en trevlig upplevelse, säger han.

Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner vår nya app här, till Iphone eller till Android!

Iphone: App Store

Android: Play Butik