Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Eva Tjernströms stora utmaning

/

Annons

Eva Tjernström ska bli Socialdemokraternas första namn i landstinget. Det föreslår valberedningen i det socialdemokratiska partidistriktet. Blir det valkonferensens beslut avgår hon som kommunalråd i Söderhamn.

Om valresultatet ger Socialdemokraterna mandat att leda landstingspolitiken hamnar Eva Tjernström i den politiska hetluften. Det krävs en god portion mod, kanske rent av dumdristighet, att ta på sig uppgiften att bli regeringschef i landstinget Gävleborg.

Under mer än fyra decennier har länets sjukvårdspolitik präglats av hårda politiska konfrontationer. Missnöje och misstro från väljarna har mött de politiker som suttit på de ledande posterna. Som ingen annan fråga har sjukvårdspolitiken rört upp starka känslor.

Det vet Eva Tjernström mycket väl. Hon startade sin politiska karriär då hon för snart 20 år sedan, som representant för sjuksköterskorna, ställde sig på barrikaden för att slåss mot den dåvarande landstingsledningens planer på att lägga ned sjukhuset i Söderhamn.

I Kuriren kommenterar Tjernström nomineringen till landstingsråd. Hon säger att uppdraget sällan leder till berömmelse bland allmänheten. Det är minst sagt ett nedtonat sätt att beskriva den folkliga ilska som riktats mot en rad tidigare landstingspolitiker i Gävleborg.

Strukturella problem och geografiska motsättningar ligger bakom konflikterna om sjukvården. Befolkningen i Gävleborg är allt för liten för att bära upp en stor och dyr specialistsjukvård. Gävle dominerar länets landstingspolitik. Topptjänstemännen och läkarna i Gävle har styrt inriktningen på beredningsarbetet. Resultatet har blivit en politik där Hälsingland satts i strykklass.

I Hälsingland har kommunpolitikerna försökt spela ut varandra. Tydligast blev det då politikerna i Bollnäs gjorde gemensam sak med Gävle för att driva igenom en nedläggning av sjukhuset i Söderhamn. Några år senare var samma politiker förbittrade över att de inte fick stöd då de kämpade för att bevara BB i Bollnäs. Nu kastar tjänstemännen i Gävle blickarna på Hudiksvall.

Vid sidan av det låga befolkningsunderlaget talar också Gävles belägenhet i länets ytterkant för att man på allvar börjar ompröva hela sjukvårdspolitiken. En studieresa till Åland skulle kunna vara ett första steg till en konstruktiv debatt om framtidens sjukvård i Gästrikland och Hälsingland.

Åland har 27 000 innevånare. I Mariehamn har landskapsregeringen byggt upp ett väl fungerande sjukhus. Kvalificerad specialistvård köps från Akademiska sjukhuset i Uppsala samt från universitetssjukhusen i Åbo och Helsingfors.

Vad händer om Gävleborgs län beslutar att köpa den kvalificerade specialistvården från sjukhus i grannlänen?

Akademiska sjukhuset i Uppsala ligger kommunikationsmässigt väl till för huvuddelen av befolkningen i Gästrikland. För Hälsingland är sjukhuset i Sundsvall ett intressant alternativ.

Till Kuriren säger Eva Tjernström att hon vill pröva nya metoder att leda det politiska arbetet. Det är säkert bra.

Men viktigare är om hon också är beredd att förutsättningslöst pröva hur landstinget organiserar sjukvården för länets befolkning.

Svaret på denna fråga kommer troligen att avgöra om hon kommer att göra ett bra jobb.

 

Sören Thunell

Fd chefredaktör (s), Kolsva

Mer läsning

Annons