Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EUtoppmöteskollen: Ja, Nja & NejPå torsdag träffas EU:s stats- och regeringschefer för ett toppmöte under ledning av rådets ordförande Donald Tusk. HT:s politiske redaktör Patrik Oksanen har läst ett tidigt utkast på slutsatser från toppmötet och ger dig här en kort summering inför mötet.

Toppmötes-nej

Ingen grekisk ekonomi på dagordningen

Grekland vill prata Greklands ekonomi på EU-toppmötet. Det vill ingen annan. Premiärminister Tsipras försök att kapa dagordningen för skuldlättnader har avvisats före mötet och Tsipras får hoppas på att få till ett förmöte med nyckelaktörer som rådets ordförande Tusk, EU-kommissionens ordförande Juncker, Tysklands förbundskansler Merkel och eurogruppens ordförande Dijsselbloem. I skrivande stund är det ännu oklart om mötet blir av. UPPDATERAT: Det är nu bekräftat att sidomötet blir av, läs mer här.

Tsipras är allt mer pressad av vidlyftiga löften till de grekiska väljarna och kraven på reformer från långivarna, Grexit (att Grekland lämnar euron) eller det som nu också kallas för Grexident (att Grekland mer av olyckshändelse och politiska konflikter av misstag tvingas lämna euron) är fortfarande ingen omöjlighet. Samtidigt kommer rapporter från Frankfurt där Europeiska Centralbanken skakas av våldsamma sammandrabbningar mellan polis och protestanter mot åtstramningspolitiken.

Toppmötes-nja

Oenigheten om Ryssland fortsätter

Stats- och regeringscheferna lär inte komma överens redan nu om att förlänga sanktionerna mot Ryssland. Tusk trycker på för att knyta de nu pågående sanktionerna till det andra vapenstilleståndet i Minsk men som redan enligt Ukraina brutits över tusen gånger av den ryska sidan. Grekland och Cypern sätter stopp för en uppgörelse om fortsatta sanktioner trots att bland annat Tyskland och Sverige trycker på. I den här frågan krävs en enighet och att alla länder är med i båten, räkna med att frågan får avgöras på junimötet. Stödet för Ukraina kommer dock att fortsätta. Och konflikten och hettan i frågan kan sammanfattas i ett intervjusvar från Donald Tusk i the Guardian i veckan.

- Jag kan inte acceptera argumentet att vi måste tro på Rysslands goda vilja. När jag hör att vi ska tro på att antingen president Putin eller separatisterna har goda avsikter så vet jag att det antingen är naivt eller hyckleri.

Däremot kommer EU fortsätta arbetet med att ta fram en strategi för att möta den ryska informationskrigföringen. Arbetet ska slutligen presenteras på junitoppmötet.

Libyen oroar Medelhavsländerna

Ska EU skicka svenskledda stridsgruppen EUBG15 till Libyen för att stabilisera landet? Frågan att till sist använda stridsgruppen har drivits hårt av Sverige tidigare, bland annat för att stridsgrupperna aldrig använts men också som en del i FN-säkerhetsrådskampanjen. Läget i Libyen är skakigt och först behövs förutsättningarna på plats i Libyen och sedan ska Ryssland och Kina åtminstone ge sitt tysta medgivande i FN:s säkerhetsråd.

Toppmötes-ja

Energiunionen får grönt ljus

EU:s energiunion kommer att få fortsatt grönt ljus. Arbetet med att koppla ihop energimarknader och elnät, öka energisäkerheten och minska beroendet av rysk gas samt fossila bränslen fortsätter. Däremot bestämmer medlemsländerna energimixen alltjämt själva. Toppmötet kommer också diskutera klimatförhandlingarna i Paris.

Östliga Partnerskapet utvecklas

Östliga partnerskapet som är EU:s samarbete med länder som Ukraina, Georgien och Moldavien som söker närmande med EU ska ha ett toppmöte senare i år under det lettiska ordförandeskapet. Toppmötet i Bryssel kommer att markera fortsatt arbete i riktning mot ökad rörlighet, mellanfolkliga kontakter, öppna marknader och att bidra till statsbyggande i partnerskapets länder.

TTIP rullar på

Cecilia Malmströms arbete som Handelskommissionär avrapporteras när det kommer till förhandlingarna med USA om frihandelsavtalet TTIP. Toppmötet kommer att uppmuntra till att fortsätta att nå ett avtal, men också att medlemsländerna och EU-kommissionen måste bli bättre på att kommunicera fördelarna med avtalet. I Sverige har bland annat Jonas Sjöstedt sagt att han gärna läger krokben för den regering Vänsterpartiet indirekt stödjer genom att stoppa TTIP.

EFSI rullar på

Som en del i diskussionerna om hur Europa mår ekonomiskt kommer EFSI, European Fund for Strategic Investments, att tas upp. EFSI kan enklast beskrivas som en förhoppning om att få loss 315 miljarder euro för investeringar i Europa de kommande åren, ska egentligen klubbas på junimötet så att det träder i kraft kort därefter.