Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Eurovision-vinnaren Jamala riskerade diskning

Den europeiska radio- och tv-unionen, EBU, låter Ukraina behålla vinnarstatyetten i Eurovision Song Contest. Detta trots att bidraget spelats offentligt före den 1 september i fjol, något som inte är tillåtet enligt årets ESC-regler.

Fansajten ESC Today uppgav i går att artisten Jamala framförde delar av vinnarlåten "1944" under en konsert i maj 2015, en konsert som funnits tillgänglig på Youtube.

EBU har nu granskat händelsen och kommit fram till att bidraget inte diskas, med hänvisning till den undantagsregel som säger att bidrag som framförts före datumgränsen tillåtas tävla förutsatt att spridningen har varit så begränsad att det inte kan antas påverka resultatet.

"Vad gäller Jamalas '1944', har det kommit till EBU:s kännedom att en version av låten ska ha framförts i samband med en mindre konsert i maj 2015. Videon av framträdandet har bara setts av några hundra människor innan den upptäcktes för några dagar sedan", skriver EBU:s beslutsfattande organ på sin officiella hemsida.

(TT)

"Vill göra Worldvision Song Contest"