Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europe åter på kartan

/
  • När Europe nu släpper sitt åttonde studioalbum medverkar kreddiga popartister som Kleerup och Titiyo på några av låtarna. Från vänster: John Norum, Joey Tempest och Ian Haugland.

De hade sin topp på 80-talet. Men med omtalade spelningar och otippade låtsamarbeten tycks Europe vara på väg in i rampljuset igen.

- Det är någonting som händer just nu, säger sångaren Joey Tempest.

Annons

När Europe genomförde en gratiskonsert på Göteborgs kulturkalas i augusti kom 50 000 människor till Götaplatsen på Avenyn för att lyssna på Upplands Väsby-profilerna som en gång i tiden gav världen megahiten "The final countdown".
Ett par månader tidigare hade deras spelning på Sweden Rock-festivalen hyllats av kritikerkåren.
Bandet som ofta får stå som symbol för 80-talets svenska pudelrockscen har de senaste åren vuxit i anseende, och när de nu släpper sitt åttonde studioalbum medverkar kreddiga popartister som Kleerup och Titiyo på några av låtarna. Men hippa är inget som medlemmarna drömmer om att bli.
- Nej, vi är rocksjälar. Vi har alltid gjort vår grej. Vi har aldrig vänt kappan efter vinden. Det var mest för att de var kompisar till bandet, ler Joey Tempest.
- Vi har festat lite med Kleerup. Han gillar Europe. Och vår keyboardist känner Titiyo. Hon är en jättefin sångerska.

mer än två decennier att övertyga den mer kräsna musikpubliken borde kanske kännas orättvist, men någon bitterhet märks inte bland de tre i bandet som möter upp på skivbolagets kontor i Stockholm. De har kämpat på i alla år, genom avhopp, upplösning och mindre framgångsrika skivor.
- Jag tror det handlar om att man måste förtjäna sin respekt, journalister har till slut insett att Europe är att räkna med. När vi återförenades var det första som folk tänkte att nu ska de casha in på gamla meriter. Det tog ett par plattor innan de började förstå att vi menade allvar, säger trummisen Ian Haugland.

verksamhet har enligt medlemmarna alltid varit liveshowerna, och genom att turnera flitigt tror de att de kan överleva som grupp i många fler år. Under vintern och våren ska både Europa och Japan betas av. De svenska fansen finns med i planeringen.
- Tanken är att vi ska göra något i Norden i december. Sedan vore det kul med några riktigt bra festivaler i sommar, säger Joey Tempest.
Bandet har under arbetet med det nya albumet hittat tillbaka till en lekfullhet som de inte upplevt på länge, både musikaliskt och privat. Kemin mellan Joey Tempest och gitarristen John Norum är intakt.
- Vi har känt varandra sedan tonåren på 70-talet. Det är svårt att förklara, men vi har något speciellt, säger John Norum.


ninna.prage@ttspektra.se
Bildtext 1-2: När Europe nu släpper sitt åttonde studioalbum medverkar kreddiga popartister som Kleerup och Titiyo på några av låtarna. Från vänster: John Norum, Joey Tempest och Ian Haugland.
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Bildtext 3-4: Europe har kämpat på i alla år, genom avhopp, upplösning och mindre framgångsrika skivor. "Jag tror det handlar om att man måste förtjäna sin respekt", säger trummisen Ian Haugland, trea från vänster.
Foto: Pontus Lundahl/Scanpix
Bildtext 5: Europe som de såg ut 1988. Gitarristen John Norum, som lämnade bandet 1986 för att komma tillbaka till återföreningen 2004, var under denna tid ersatt av Kee Marcello, längst ner till vänster.
Foto: Kent Östlund/Scanpix
Fakta/

Mer läsning

Annons