Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europas vetenskap samlat på en plats

Forskare på högsta nivå samlades nyligen under fem dagar i Danmarks huvudstad tillsammans med 4 600 deltagare från hela Europa. Målsättningen var att bygga broar och deltagarna var ivriga att hjälpas åt med det.

Vid entrén till mässhallen får jag syn på irländskan Eimear O' Carroll, en ung forskare och entreprenör i 25–30-årsåldern. Hon representerar på många sätt den kategori unga som är ett hett villebråd för många företag på plats.

En del i spelet vid detta gigantiska öppna forum på Carlsbergs gamla industriområde är att rekrytera toppkrafter till företagen. Men Eimear O' Carroll är redan upptagen. Vi kliver utanför mässhallen för att ta en bild innan hon försvinner till nästa möte.

Jag lyssnade på hennes anförande vid en diskussion under avdelningen från vetenskap till affärer, okonventionella vetenskapsinnovatörer. Nyfikenheten var hennes drivkraft att forska om tinnitus. Alla som någon gång haft pip eller ringande i öronen vet vad det handlar om.

Eimear O' Carroll stannade inte bara vid att lära sig allt om tinnitus, utan gav sig också in på att bota det obotliga. Det resulterade i att hennes forskarlag inom fysik utvecklade en ljudterapi mot tinnitus som nu testats vid universitetet i Edinborough med goda resultat.

– Vi bestämde oss för att titta på problemet ur ett fysiologiskt perspektiv, hur örat fungerar biologiskt och hur örat interagerar med hjärnan, förklarar hon och säger att det kan verka märkligt att det faktiskt fungerar med ljudterapi.

Potentialen för en sådan produkt är enorm. Hon uppger själv att runt 300 miljoner människor har kroniska problem med svår tinnitus.

På samma möte fick jag lyssna till andra begåvningar, som Julian Diego Cordón Teldano, Spanien, grundare och vd till ett bioteknikföretag. Han kom på idén att brygga jäst apelsinjucie, som ett alternativ till öl, vin och sprit. Låg alkoholhalt och nyttigt, menar han och visade hur vägen från forskning till lansering varit allt annat än rak. Efter sammankomsten stod han själv och serverade publiken den syrliga drycken.

Ytterligare ett exempel på den nya generationens forskare är Nicolas Frédéric Delahaye från Belgien. Han drivs av den goda idén att hjälpa folk i fattiga delar av världen till en bättre hälsa genom att boosta deras immunförsvar. Han är filosofie doktor i immunologi och driver ett projekt att förbättra vacciners effekt och göra dem tillräcklig billiga för att de ska komma till användning i fattigare delar av världen.

Dessa tre forskare deltog i en gemensam programpunkt. Under Esof fanns 120 sådana att välja på i det 15 fotbollsplaner stora området med industribyggnader. Större delen av Carlsbergs bryggeriverksamhet har flyttat till ett annat område och därför finns det nu plats för mässverksamhet av den här storleksordningen i en stadsnära miljö.

Det är förstås omöjligt för en deltagare att vara med på allt, eftersom mycket pågår samtidigt. Centret har varit den stora mässhallen, där företag, organisationer universitet och myndigheter ställer ut.

Där fanns till exempel svenska forsknings- och innovationsmyndigheter som Vinnova, Forte, Formas och Vetenskapsrådet. De svarade för en av 46 utställningar och hos dem tickade en display ner tiden för när den post-antibiotiska eran börjar. Den kommer redan i år om jag räknade rätt på siffrorna. Vi får veta att multiresistenta bakterier dödar 25 000 människor årligen och att ingen antibiotika hjälper i dessa fall.

Att Esof tas på stort allvar råder inget tvivel om. Tyngden på sammankomsten markerades bland annat genom att den danska drottningen Margrete tillsammans med europeiska kommissionens ordförande Manuel Barroso invigde evenemanget. Barroso sa bland annat:

– Den här sortens event är viktiga. De skapar ett slags momentum för forskningen och jag är säker på att det också skapar entusiasm. Och vem vet, kanske några av de unga här kommer att visa sig vara framtida Ensteins, varför inte?

Huvudbudskapet från konferensen var att forskarvärlden går mot en allt större öppenhet gentemot samhälle, näringsliv och mot de unga i samhället. I ett pressmeddelande skriver företrädare för Esof att samarbete har blivit den viktigaste drivkraften i utvecklingen av vetenskapliga genombrott.

Arrangemanget avslutades med att Köpenhamn formellt lämnade över stafettpinnen till Manchester, där nästa Esof äger rum om två år.