Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Europas mörka moln

/

Vi européer är rätt stola över oss själva, och för många är EU en slags symbol för den moderna och civiliserade delen av världen. Men hur väl stämmer den bilden överens med verkligheten?

Annons

Den franske presidenten Nicolas Sarkozys beslut att riva 300 romska läger i landet har väckt välbehövlig och sällsynt uppmärksamhet kring situationen för världens romer, varav de flesta bor i Europa.

Också Sverige borde skämmas för sin behandling av romer. Under fredagen rapporterade Ekot om hur romer systematiskt utvisas från Sverige på grund av tiggeri, vilket i sig är märkligt då tiggeri inte är brottsligt enligt svensk lag. I stället har de utvisats då de har misstänkts inte kunna försörja sig på ett ärligt sätt, och även om just det är juridiskt korrekt är det tveksamt om det är åt sådant polisens resurser bör ägnas.

Vissa exempel är särskilt anmärkningsvärda. I januari utvisades

29 romer som misstänktes för organiserat tiggeri utan att bevis fanns. I april utvisades tre romska kvinnor efter bara två veckor i Sverige, trots att de uppgav för Göteborgspolisen att de var i Sverige för att tjäna pengar att skicka hem till sina barn i Rumänien. Svenska politiker blir med rätta upprörda över Frankrikes och också Danmarks utvisningar av romer, men denna svenska självgodhet är knappast berättigad.

Sverige är dock långt ifrån värst. Tidskriften Expo rapporterade nyligen från EU-landet Ungern. Därifrån har det nazianstrukna partiet Jobbik skickat tre ledamöter till Europaparlamentet. Expo berättar om hur Jobbik kallar Ungerns romer för parasiter under sina demonstrationer och torgmöten. Tidskriften träffade också en man vars son och femåriga barnbarn sköts ihjäl i februari i år, i ett område där många romer bor. Polisen som kallades till platsen efter dödsskjutningen tog lång tid på sig att komma, och väl på plats skrattade de sinsemellan och verkade knappt tycka att händelsen var värd att ta på allvar, enligt reportaget. Det är inte konstigt att företrädare för stadens romska självförvaltning talar om att bygga upp ett romskt medborgargarde.

De måste skydda sig själva eftersom polisen inte bryr sig om att göra det.

Under fredagen presenterade regeringens delegation för romska frågor, under ledning av den tidigare Folkpartiledaren Maria Leissner, sin utredning. Delegationen rekommenderar bland annat upprättandet av en sanningskommission om romernas situation. Ty så illa belyst är romernas situation att vi inte vet fullt hur allvarlig den är i Sverige.

På EU-nivå är det särskilt viktigt att romernas situation uppmärksammas och utreds. Alla EU-parlamentariker borde se det som sin plikt att agera mot kollegorna i Jobbik, i parlamentets fikarum såväl som i plenum. Den skamliga behandlingen av romer får inte fortgå obemärkt, varken inom Sveriges gränser eller i EU-samarbetet.

Benjamin Katzeff Silberstein

Liberala Nyhetsbyrån

Mer läsning

Annons