Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Europa behöver Självständighetstorget

Valet i Ukraina en ljuspunkt.

Annons

Valdeltagandet blev över 60 procent, antalet väljare som röstade på högerextrema var obetydligt och den vinnande kandidaten har ett pro-europeiskt budskap. 

Jämfört med valet till Europaparlamentet är presidentvalet i Ukraina en ljuspunkt. De protektionistiska mörkerkrafter som jublar på tidningarnas förstasidor, från London i väst till Aten i öst, har sin ideologiska motpol i Ukrainas demokratirörelse. 

Rapporteringen inför söndagens presidentval – förlagt samma dag som EU-valet, för att markera att Ukraina är en del av den europeiska kontinenten – har mestadels raljerat om kandidaterna som chokladkungar och gasprinsessor. Det är en arrogant hållning som bekräftar ett yrvaket EU:s osäkerhet inför den politiska utvecklingen i sitt närområde. 

Europa behöver Självständighetstorget Majdan Nezalezjnosti, Kievs största torg, och Majdan behöver EU.

Det starka stödet för miljardären och företagsledaren Petro Porosjenko bekräftar Kremls desinformationskampanj om fascistiska Svobodas påstått framträdande roll i upproret mot den avsatta Viktor Janukovytj. Drygt 54 procent i första valomgången ger Porosjenko ett tungt mandat i försöken att övervinna Ukrainas gigantiska utmaningar.   

Separatisterna i östra Ukraina måste bemötas militärt. Därefter behöver Porosjenko, före detta handelsminister i Janukovytjs regering, bekämpa korruptionen i den ukrainska staten, som tillsammans med den bristande pressfriheten än så länge hindrar ett EU-medlemskap.

 Ukraina kämpar för sin existens mot en före detta stormakt med nygamla imperiedrömmar. EU bör uppmuntra kampen genom att hålla dörren på glänt till Ukraina och redan nu slopa viseringskravet för landets medborgare.