Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-Turkiet: "Har man tagit fan i båten får man ro honom i land"


"Har man tagit fan i båten får man ro honom i land."

Ett talande ordspråk som kan beskriva EU:s nuvarande relation med Turkiet. Efter en vecka då Turkiet låtit gripa två journalister, som avslöjat turkiska vapenleveranser till Syrien, för spionage och en människorättsadvokat skjutits till döds är det svårt att fyllas med entusiasm för det avtal som EU och Turkiet kom överens om vid söndagens toppmöte i Bryssel.

Turkiet får 3 miljarder euro för att hantera flyktingmottagande, fler kapitel i medlemsförhandlingar med EU ska öppnas och visumfrihet för turkiska medborgare finns inom räckhåll.

Igengäld ska Turkiet stoppa flyktingströmmen till Europa. Att Turkiet har förmågan att göra det om man vill är det få bedömare som tvivlar på. För den allt mer auktoritära Erdogan är det en fjäder i hatten.

Läs mer: Hello Italy, Estonia calling - var är våra flyktingar?

EU som är hårt pressad av flyktingkrisen och där Schengenavtalet om fri rörlighet riskerar att falla permanent sväljer nu ett beskt piller. Riktningen är den som ledarsidan anade redan för ett par månader sedan , flyktingläger vid unionens gränser och en stängd yttre gräns. Där nästa steg blir lagliga vägar in genom asylansökan i lägren och att man sedan blir tilldelad ett land man får komma till. Vi är inte där ännu, men vi är på väg dit i en snabbare hastighet än vad jag trodde tidigare i höstas.

I det perspektivet så är det logiskt att EU gör upp med Turkiet. Men att det skulle innebär att Turkiet får frikort för att bli medlem i EU är helt fel, trots att tolkningen varit rätt flitigt förekommande.

Inte ens när utvecklingen i Turkiet troddes gå åt rätt håll fanns det något större stöd för turkiskt EU-medlemskap. Ett par länder pratade på den tiden öppet om att man skulle blockera ett turkiskt medlemskap. Undantag fanns, som i Europaparlamentsvalrörelsen 1999 då dåvarande Folkpartiet gick ut och sade att man ville se Turkiet som EU-medlem. I dag är känslorna svalare, för att inte säga iskalla, hos tidigare förespråkare.

Den liberala ALDE-gruppen där Centerpartiet och Liberalerna ingår, har synen idag att Turkiet inte kan bli medlem under överskådlig tid. Cecilia Wikström (L) ville i fjol helt frysa medlemsförhandlingarna och Fredrick Federley (C) konstaterar att skulle det (Turkiet bli medlem) ske så har EU helt förlorat sina värderingar.

Frågan om medlemskap måste också godkännas av de 28 medlemsländerna, det är i dag omöjligt att se att Turkiet skulle kunna få ett ja från exempelvis Budapest, Bratislava, Warszawa, Wien och Prag.

Det vet både Erdogan och EU-ledarna om. Spelet är inte vackert, det är realpolitik. Hur det fungerar blir en annan historia.

Läs mer om EU och säkerhetspolitik från Patrik Oksanen:

Efter Paris så kommer terrordåden att påverka oss

Allt fler uppgifter - Ryssland skickar flyktingar över gränsen

Ubåtsoperationen - målet kan ha varit svenska kommunikationskablar

Starka politiska reaktioner "Galenskap med fler gasledningar i Östersjön"

Stoppa de nya ryska gasledningarna i Östersjön

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen

Analys: Därför sa Centerpartiet Ja till Nato - "Hoberna som lämnat Fylke"

Onda imperiets återkomst avspeglas inte i nådiga luntan

Tre segrar för den ryska ubåtsdesinformationen

Sverige snackar medan Finland agerar

Vad säger Ryssland egentligen?

Ryska Påsken - uppvaknandet som kom av sig