Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-samtal på Kulturkrogen

Centerpartiet i Bollnäs drar i gång sin EU-valskampanj, med besök från parlamentskandidaten Staffan Nilsson.

Annons

Bjuråkerbon Staffan Nilsson står på femte plats på Centerns EU-valslista, och är även ordförande i föreningen Hela Sverige ska leva. Fram till nyligen var han också ordförande i Europeiska ekonomiska och sociala kommittén.

Med bara en centerpartist i EU-parlamentet, och opinionsundersökningar som visar på cirka 4,5 procents stöd för Centern är det väl inte så troligt att Staffan Nilsson skulle bli EU-parlamentariker också.

– Man ska naturligtvis vara realist. jag ser mitt bidrag som att se till att Centerpartiet får fler röster. De som vill kryssa mig bjuder jag in, och annars har vi tre toppkandidater, säger Staffan Nilsson.

Varför ska man rösta på er?

– Som jag ser det gäller det först och främst att få folk att rösta alls i valet. Sedan tycker jag att Centern har en bra politik för EU, vår gröna liberala profil behövs i Alde, den liberala partigruppen, säger Staffan Nilsson.

En stor och viktig fråga som EU-parlamentet arbetar med är så kallad cohesion policy, eller sammanhållningspolitik, som syftar till att hantera motsättningen mellan stad och land och utveckla landsbygden. Klassiska centerfrågor, kan man tycka.

– Om man tittar på den europeiska kontinenten finns stora problem på landsbygden. Där har jag och Europeiska ekonomiska och sociala kommittén lagt fram ett yttrande om balanserad territoriell utveckling. Vi måste fortsätta att påverka för landsbygdens frågor, säger Staffan Nilsson.

I 2009 års val till Europaparlamentet låg valdeltagandet på under 50 procent i Sverige. Uppenbarligen är det många som inte bryr sig om vad som händer i Bryssel.

– Jag kan förstå att en del känner sig långt borta. Men det gjorde vi i min by också, när det gällde beslut som fattades i Hudiksvalls kommunfullmäktige och landstinget i Gävle. Vi lever i en annan tid nu.