Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU:s vattendirektiv på remiss

År 2015 är målet att alla vatten ska ha god kvalitet och kvantitet. I dag når hälften av våra vatten inte upp dit.

Annons

Inom exempelvis jord- och skogsbruket finns ett överskott på växtnäring (fosfor) i de modeller man tagit fram. Utifrån den miljökvalitetsnorm som Sverige arbetar efter kommer kommuner och länsstyrelser att ställa ökade krav på exempelvis avloppsanläggningar. I områden där man tror att man har en övergödning kan det också bli fråga om restriktioner för verksamheter som kan ha negativ inverkan.

I många kommuner, bland annat i Söderhamn har man redan kommit igång med det här arbetet, genom en kartläggning av avloppsanläggningar och krav på nya anläggningar eller anslutningar i de fall det behövs.

I det här arbetet kommer man också att titta på hinder i vattendrag, allt från kraftverksdammar till vägtrummor under små vägar i skogen.

I det åtgärdsplaner som upprättas ingår en upprensning på ett sådant sätt att fisk kan vandra i vattendragen. Men det finns i den här delen som rent generellt ett rimlighetsresonemang, där de ekonomiska insatserna vägs mot åtgärdens betydelse. Av många skäl är det orimligt att börja riva kraftverksdammar. Däremot kan det vara rimligt att bygga vandringsvägar vid sidan av dammarna.

Även i det här fallet ligger Söderhamns kommun långt framme genom det rensningsarbete som pågått i flera större och mindre vattendrag under flera år. Ett övergödningsprojekt pågår också i Florsjön och Storsjön.

För att närmare redogöra för vattendirektiven har LRF tillsammans med länsstyrelsen kallat till informationsträffar. En sådan träff hölls i Söderhamn på fredagen då limnologen Leena Tuomola från länsstyrelsen berättade om EU:s vattendirektiv.

Länsstyrelsen kommer senare i vår att träffa berörda personer i kommunerna.

– Tyvärr är det väldigt lite politiskt delaktighet i det här arbetet genom det upplägg vi har i Sverige. Det kan jag se som ett problem när det gäller ekonomin, säger Annsofi Collin, Vattensamordnare på LRF Dalarna, Gävleborg och Härjedalen.