Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU:s aktiva klimatpolitik kan öka Hälsinglands tillväxt

Bara 46 procent av svenskarna röstade förra EU-valet.

Annons

Valet är ett typiskt mobiliseringsval - partierna tjänar på att se till att deras egna väljare går till valurnorna, snarare än att försöka vinna över väljare från andra partier.

Väljarna sätter klimat- och miljöfrågan i topp inför EU-valet och spridningen av miljögifter, överfisket, övergödning och skydd av naturlandskap är alla frågor som ligger inom EU:s beslutskompetens.

Om EU:s budget varit huvudfrågan under innevarande mandatperiod är nyckelordet för den kommande perioden miljö och klimat. Men frågorna hänger ihop.

Klimatpaketet ska antas; det innehåller både energipolitik, bindande regler för EU-länderna för att minska koldioxidutsläppen och fastställer EU:s hållning i klimatförhandlingarna som äger rum i Paris under 2015.

Flera av Sveriges EU-parlamentariker är ambitiösa och handlingskraftiga i miljöfrågor. De har ett jämförelsevis stort inflytande över EU:s förda miljöpolitik. En enskild engagerad politiker kan åstadkomma mycket och därför är det viktigt att man personkryssar, snarare än att enbart rösta för ett parti.

Vilka partierna och väljarna skickar till Bryssel spelar alltså stor roll. Om Kent Johansson (C), blir omvald kommer han till exempel att företräda den liberala partigruppen i förhandlingarna om klimatpaketet.

Där kommer han att driva en mer ambitiös klimatpolitik än sin partikollega, miljöminister Lena Ek. Han vill ha högre uppställda mål än regeringen vad gäller förnyelsebar energi.

Det är bra. EU-kommissionens egen utredning visar nämligen att kostnaderna för bindande mål för förnyelsebar energi är marginell. Bindande mål kan dessutom få en positiv effekt på tillväxten, eftersom att industrin ges incitament att investera. Detta skulle också genera nya jobb inom den gröna sektorn.

Klimatfrågan är klart partiskiljande och bryter dessutom upp den etablerade blockpolitiken. Naturskyddsföreningen som har granskat hur EU-parlamentarikerna röstat i 37 avgörande omröstningar, vad de sagt i sina inlägg i plenum och hur de formulerat sig i yttrande och betänkanden under mandatperioden hävdar att S ligger exempelvis närmare M än vad C gör.

C, V och MP toppar i Naturskyddsföreningens partienkät som de miljövänligaste partierna.

Men det handlar alltså om individer, inte partier. Ett tydligt exempel på hur en person kan spela roll är Anders Wijkman (KD). Medan Wijkman rörde om i grytan och påverkade hela gruppen av konservativa ECR så att de blev med progressiva i miljöfrågan, så har Alf Svensson (KD) visat upp ett bristfälligt miljöengagemang.