Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-pengar till Stene stoppas

Tillväxtverkets beslut att stryka nära 443 000 kronor från EU-stödet till det avslutade Stenegårdsprojektet i Järvsö var riktigt. Det hävdar förvaltningsrätten i Stockholm.

Därmed avslås Ljusdals kommuns överklagande och rätten till dessa EU-pengar.

Det är Tillväxtverkets beslut den 23 juni och den 26 november 2010 som överklagats.

Anledningen är att Tillväxtverket i sina beslut anser att Ljusdals kommun, som projektägare på Stenegård, gjorde fel när Ohappa AB genom direktupphandling fick marknadsföringsuppdrag för sammanlagt nära 443 000 kronor.

Förvaltningsrätten anser att Tillväxtverket har rätt i att Ljusdals kommun brutit mot lagen om offentlig upphandling, LOU, när den delat upp upphandlingen och gjort direktupphandling som gav Ohappa AB uppdraget att bland annat utveckla Stenegårds hemsida på Internet.

Förvaltningsrätten konstaterar att det redan i inledningen av projektet borde ha stått klart för kommunen att det samlade behovet av marknadsföringstjänster skulle medföra kostnader som klart överstiger gränsen för vad som betraktas som lågt belopp enligt LOU:s 15 kapitel.

EU-projektet Stenegård LLL – Lekande, Läkande Lärande var även om det blev försenat tänkt att hållas 2008-2010 och kostade 8 miljoner kronor. EU skulle finansiera hälften.

Förvaltningsrättens dom går att överklaga till kammarrätten.