Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-parlamentariker vädjar för Fikru Marus frigivning: "Det har blivit en prestigefråga"

 
Fikru Maru
Visa alla artiklar

Alla svenska EU-parlamentariker, utom SD, vädjar nu till EU:s utrikeskommissionär Federica Mogherini till förmån för den fängslade svenske hjärtläkaren Fikru Maru.

EU-parlamentarikerna ser det som ett nytt försök att väcka uppmärksamhet för Fikru Maru innan nästa rättegång börjar den 23 december.

– Förhoppningen är att den etiopiska åklagaren ska dra tillbaka sitt åtal. Om inte så vill vi försäkra oss om att Fikru Maru får en rättssäker och rättvis rättegång, säger Bodil Valero (MP) som tagit initiativ till brevet.

Avsikten är att EU:s utrikeskommissionär Federica Mogherini ska engagera sig och sätta sig in i Fikru Marus ärende genom att ställa frågor till de etiopiska myndigheterna. Till skillnad från Sverige så ger EU bistånd där den etiopiska staten är mottagare. Det svenska biståndet till Etiopien går via olika organisationer, så som det sjukhus som Fikru Maru startade i Addis Abeba med finanisering från svenska Swedfund.

Läs mer: Emy Marus öppna brev: "Kom hit, statsminister Löfven"

– Kanske EU:s bistånd fungerar mer som en hävstång gentemot den etiopiska regimen än vad Sverige kan åstadkomma, säger Bodil Valero.

Svenska parlamentariker skickade i somras en fråga kring Fikru Maru till EU-kommissionen, men den frågan har ännu inte besvarats.

Läs mer: Fikru Maru opererad i Etiopien - gick över förväntan

- Den mardröm som Fikru Maru och hans familj nu lever igenom ska ingen behöva uppleva. Jag hoppas verkligen att omvärldens påtryckningar ska få de etiopiska myndigheterna att agera i enlighet med rättsstatens mest grundläggande principer, säger Europaparlamentariker Malin Björk (V) som också skrivit under brevet i ett pressmeddelande.

Läs mer: UD:s krav: Opererad Fikru Maru ska föras ut ur Etiopien

Det är bekymmersamt att Fikru Maru har blivit fälld för att haft kännedom om mutbrott och det är orimligt att Fikru Maru skulle ha organiserat ett upplopp i fängelset skriver 18 svenska parlamentariker. De arton representerar alla partier med undantag för Sverigedemokraterna som inte står bakom uppmaningen till EU:s utrikeskommissionär att undersöka vilka orättvisor som den svenske medborgaren Fikru Maru kan ha blivit utsatt för.

– Det är en prestigefråga för de etiopiska myndigheterna. De har bestämt sig för att sätta dit den förre tullministern och de vill inte släppa iväg Fikru Maru trots att han är sjuk, säger Bodil Valero (MP).