Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-parlamentariker kräver en europeisk slipsdag

Precis som med riksdagsmotioner som kan handla om allt mellan himmel och jord så har Europaparlamentarikerna något som kallas för initiativbetänkanden. Skillnaden är att en motion mot förmodan kan gå igenom och ha betydelse, ett initiativbetänkande är bara en opinionsyttring eftersom det är bara EU-kommissionen som får lägga skarpa förslag.

Med det sagt som reservation så återfinns ett initiativbetänkande som är signerat av Anna Maria Corazza Bildt och elva andra ledamöter som faller väl i kategorin något som kanske inte direkt är livsavgörande för den europeiska allmänheten.

Det handlar om ett förslag om att EU-kommissionen ska komma med ett förslag om slipsdag "som skulle göra att detta eleganta plagg kunde erkännas som en del av Europas kulturarv, identitet, kommunikation och design, med målet att bevara och säkerställa ömsesidiga förbindelser européer emellan och deras förbindelser med hela världen."

Läser man betänkandet får man veta att "slipsen är en symbol för värdighet och högtid, respekt och självförtroende, framgång och diplomati". Naturligtvis bjuder parlamentarikerna också på en lärd exposé tillbaka till 1643 och Ludvig XIII:s regemente Royal Croates som blev kungliga kravatter, som blev kravatter och som sen blev slipsar…

Ledarsidan har två principiella invändningen mot initiativbetänkandet. Den ena handlar om att ledamöterna skulle kunna ägna tiden åt medborgardialog i verkligheten istället för att hänga upp den i en slipsknut. Den andra är att det här är en orimlig diskriminering av flugan. Får slipsen en egen dag måste även flugan få det, allt annat är förstås orättvist anser i alla fall en flugbeklädd redaktör.

Och förresten, flugan stammar också från franske kungens kungliga kravatter, och vad vore Europa i dag utan flugbärare som Winston Churchill, Ian Fleming, Karl Gerhard och Herbert Tingsten?

Fler aktuella ledare som berör EU-politik från Patrik Oksanen

I skuggan av MH17-rapporten - Ukrainas svåra väg framåt

Lyssna på de baltiska signalerna om Vitryssland

Festung Europa blir resultatet om EU inte klarar flyktingkrisen