Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU-kändis på besök

Ett 30-tal företagare kom närmare makten då Anna Maria Corazza Bildt bjöd på lunch.

På Järvsöbaden samlades runt 30 lokala företagare för att äta och lyssna till Anna Maria Corazza Bildt (M) prata om sina hjärtefrågor inför det stundande Europavalet.

Innan lunch besökte hon och träffade flera företagare och hon gillade vad hon såg.

– Det är fantastiskt, jag har träffat underbara entreprenörer här på landsbygden, som växer, som producerar mjöl, spannmål, mjölk, kött. Det lokala destilleriet. Jag tycker att det är viktigt att främja gårdsförsäljning – det är bra för turismen.

En av Anna Maria Corazza Bildts hjärtefrågor är mat och hållbar produktion

– Jag kommer själv från matföretagandet med en familj som producerat mjölk och ost.

– Jag vill att det ska bli enklare för lokala lantbrukare och matproducenter. Jag vill att kommunerna ska få förutsättningar att handla lokalproducerad mat till skolor, till äldreboenden, till våra sjuka.

Nästa hjärtefråga rör fri handel inom EU.

– Utan fri rörlighet stannar Sverige. Utan fri rörlighet stannar Gävleborg.

– Här har vi företag som Teleperformance och pepparkaksföretag som är beroende av export. Jag är för att riva hinder. Riva krångel, riva gränser. Underlätta för export. Jag jobbar för gemensamma regler i EU. Det är för krångligt att exportera i dag.

I dag är det 19 dagar kvar till Europavalet, och enligt Anna Maria Corazza Bildt är det inte så många som känner till det.

– Det känns så långt bort till Bryssel och byråkraterna, men allt som händer i Gävleborg har koppling till allt som händer i Europaparlamentet. Vi är i Europa i dag, i Hälsingland.

Någon som är medveten om valet och som ska rösta är Britt-Marie Stegs.

Är det viktigt för dig att delta i valet?

– Ja, absolut, och det får man bara förstärkt när man hör henne berätta att man faktiskt kan påverka. Det går att påverka, och det tror nog inte så många av oss att det gör.

De företagare som var på plats på Järvsöbaden fick chansen att ställa eventuella frågor till Europaparlamentarikern, och det passade Britt-Marie Stegs på att göra.

– Svenskt lantbruk är på väg utför, många lägger ner och det går inte så bra. Vad tror du är huvudorsaken till det?

– Det är svårt att vara lantbrukare i nutiden – man får inte tillräckligt betalt för sina produkter. Konsumenterna vet inte var pengarna går. De köper ett pris. Vi måste se till att konsumenterna vet vad de betalar för och väljer kvalitet före pris, svarade Anna Maria Corazza Bildt.

Är du nöjd med svaret?

– Jag tycker hon gav en del intressanta svar, men det finns ännu mer som man kan göra tycker jag, säger Britt-Marie Stegs.