Annons
Vidare till helahalsingland.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

EU håller jordbruket vid liv

EU:s jordbruksstöd håller Gävleborgs landsbygd vid liv.Varje år betalar länsstyrelsen ut 280 miljoner kronor till 2 500 lantbruksföretag i länet.

En del av pengarna går till att hjälpa alla gårdar med att hålla åkermark, betesmark och slåtterängar öppna. De som får de pengarna behöver inte bedriva något egentligt lantbruk. De andra pengarna är villkorade och ställer särskilda krav på att jordbruken bedrivs till exempel ekologiskt och att lantbrukarna sköter sin djurhållning på ett visst vis.

Pernilla Månsson, stödsamordnare på länsstyrelsen, berättar om stödets betydelse för Gävleborg.

– Det innebär att landsbygden i vårt län kan leva, att den är öppen och inte växer igen. Rent krasst är det så att den avkastning som jordbrukarna här får genom att sälja sina produkter inte räcker, EU-stödet gör att de kan gå runt, säger hon.

Lotta Zetterlund är ombudsman för Lantbrukarnas riksförbund, LRF, i Gävleborg. Enligt henne är EU:s jordbruksstöd livsavgörande för lantbruket i länet.

– Det har en oerhörd betydelse, om det inte vore för EU-stödet skulle jordbruket här vara utkonkurrerat för länge sedan. Problemet för oss är att det är kallt här under stora delar av året och att vi får snö. Vi måste ha mycket dyrare ladugårdar för att hålla djuren varma, i länder som England och Irland räcker det med att ha plåtväggar, säger hon.

Hon förklarar vad som skulle hända med Gävleborg om lantbruket skulle försvinna.

– Landskapet skulle växa igen av skog och sly och vi skulle gå miste om de livsmedel som lantbrukarna här producerar, säger Lotta Zetterlund.

Nästa år kommer EU:s jordbruksstöd att förändras. Kraven på att gårdar verkligen ska ha jordbruksverksamhet för att få stödet kommer att skärpas, de som i dag får mest bidrag kommer också att få mindre pengar. Pengarna kommer också att riktas för att stötta unga lantbrukare för att underlätta generationsskiften inom jordbruket.

– Det blir neddragningar, men vi får se hur de slår. Tidigare har södra Sverige fått mer gårdsstöd, medan vi har fått mer miljöstöd, men nu vill man jämna ut det. Vi i LRF slåss för att stödet ska gå till de som producerar livsmedel och inte bara låter markerna stå, säger Lotta Zetterlund.

Jordbruksstödet kommer att få ännu större betydelse i framtiden, tror hon.

– Det börjar bli brist på inhemskt producerade livsmedel i Europa, det beror på att många lägger ner sina lantbruk eftersom det trots stödet är svårt att få det lönsamt, säger Lotta Zetterlund.